Açma (Turkse zachte broodjes)

Açma (Turkse zachte broodjes)

Salam Alaykoum, haaaai peeepzzz! Ik begin steeds meer mezelf terug te vinden na een moeilijke periode. Alhamdoulillah ten allen tijden! Sabri is inmiddels alweer bijna 9 maanden alhamdoulillah en doet het super goed. We zijn heerlijke Turkse zachte broodjes aan het maken: Açma. Dit recept is van Beyhan Agirdag.

Ingrediënten:

  • 1 kg bloem
  • 300 ml lauw water
  • 200 ml lauw melk
  • 200 ml maïsolie
  • 1 el zachte boter
  • 1 eiwit
  • 2 el suiker
  • 1 el zout
  • 1 blokje verse gist

Voor in te smeren:

  • 50 gr zachte boter

Voor op te smeren:

  • 1 eidooier
  • 1 el olie

Bereidingswijze:

Maak de melk, water en de olie lauwwarm. Wees daar voorzichtig mee: té warm maakt de gist kapot. Liever iets te koud, dan te warm! Doe alle vloeibare ingrediënten in een grote kom. Voeg (en meng) de suiker, zout, gist en de eiwit toe. Voeg de bloem erbij. Meng het en kneed het voor 5 á 10 minuten heel goed tot een heel zachte deeg.

Kneed zachte boter eronder. Het deeg moet nu iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten. Maak er 24-26 bolletjes en laat het weer 10 minuten rusten. Neem 1 bolletje deeg, druk het wat plat met je handen. Besmeer elk deeg met een theelepel zachte boter en rol het deeg uit tot een rolletje van ongeveer 25-30cm.

Pak dan twee deegrolletjes en draai ze dan om elkaar heen. Druk de uiteindes een beetje aan zodat de onderkant aan elkaar vastplakt. Op deze manier krijg je een cirkel. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Leg de stukken gevormde deeg op enige afstand van elkaar op een bakplaat en bestrijk bovenzijde van de broodjes met een losgeklopte eidooier. Laat de broodjes afgedekt ongeveer 30 minuten op een lauwe plek tot de hoeveelheid weer is verdubbeld.

Bak de broodjes in 25-30 minuten gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven van 200°C. Baktijd kan verschillen van oven tot oven. Smakelijk!

Bron recept: Beyhan Agirdag


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie