Amandel-appeltaart met kaneelroom

Amandel-appeltaart met kaneelroom

Tsjaa…hij is al aangesneden, maar voor ik het recept plaats moet ik toch eerst zeker weten dat hij lekker is? En dat is hij! Hieronder het recept voor een amandel-appeltaart met kaneelroom.

De amandelspijs maak ik ook zelf: gelijke delen blanke amandelen en suiker met een beetje citroenrasp malen. Kneed dit met een drupje water tot een stijve massa. Deze kun je maanden in de koelkast bewaren. Je haalt er telkens af wat je nodig hebt en kneedt hier wat ei onder.

Ingrediënten deeg:

  • 200 gr bloem
  • 70 gr suiker
  • 100 gr koude roomboter, in blokjes
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei

Vulling:

  • 200 gr gemengde rozijnen
  • 5 jonagold appelen, geschild en in blokjes
  • 130 gr gesmolten roomboter
  • 20 gr bloem
  • 6 el room
  • 200 gr amandelspijs
  • 3 el citroensap
  • 1 ei

Kaneelroom:

  • 300 ml room
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 volle tl kaneel
  • 1 zakje Klopfix
  • 30 gr roomkaas

Extra:

  • Havermout
  • Grove suiker
  • Kaneel

Bereidingswijze:

Vet een springvorm van 26 cm in. Kneed een deegje van de bloem, ei, suiker, roomboter, bakpoeder en vanillesuiker. Druk het deeg dun uit tegen de bodem en wanden van de springvorm. Strooi een laagje havermout over de bodem. Spoel de rozijnen. Meng deze door de blokjes appelen en roer er 2 eetlepels citroensap doorheen.

Kneed de amandelspijs met 1 ei, een theelepel citroenrasp, gesmolten roomboter, bloem en room. Roer tot een glad beslag en verdeel dit over de appels. Zet een uur in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen en maak dan voorzichtig de rand los. Laat het helemaal afkoelen.

Klop 300 ml room stijf met 1 zakje vanillesuiker, 1 volle theelepels kaneel, 1 klopfix en 30 gram roomkaas. Spuit toeven op de afgekoelde appeltaart. Meng wat grove suiker met kaneel en bestrooi de taart ermee.


1 reactie

  1. Babs geplaatst op december 6, 2017 Beantwoorden
    Oei, oei, wat heerlijk! Leuk om een keer te maken als afwisseling op de "gewone"appeltaart!

Geef een reactie