Amandelbriwat

Amandelbriwat

Vandaag ook begonnen met 1ste soort koek; Amandelbriwats. Ze blijven bij ons ieder jaar weer terug komen. Dit is het recept die ik altijd gebruik voor amandelbriwat. Je kan het recept verdubbelen als je meer wilt. Hier krijg je toch wel aardig ongeveer 40 koekjes uit.

Ingrediënten:

  • Filodeeg
  • 250 gram amandelen (Koken, pellen, roosteren in een pannetje en dan fijn malen tot poeder)
  • 100 gr suiker
  • 60 gr zachte boter (Ik gebruik zelf Bona)
  • 1 theelepeltje kaneel
  • Klein beetje mazhar (oranjebloesemwater)
  • Zonnebloemolie
  • 1 eitje
  • Honing
  • Sesamzaadjes

Bereidingswijze:

Gemalen amandelpoeder mengen met de boter, suiker, kaneel en mazhar. Goed doorkneden. Maak er een bal van en haar daar kleine balletjes uit. Klop eitje los en leg zonnebloemolie klaar in een schaaltje. Laat de filodeeg in z’n geheel en snijd er meteen een paar stukken af van ongeveer 4 á 5 cm breed. Zo krijg je ze allemaal gelijk.

Neem een reep filodeeg en besmeer het lichtjes met je hand met zonnebloemolie. Leg een balletje neer aan het uiteinde en vouw er een driehoekje van. Uiteinde besmeren met een beetje ei.

amandelbriwat recept

Dan afbakken in olie tot dat ze goudbruin zijn. Zet een pan met honing zachtjes aan en dompel de briwats erin. Haal ze eruit en leg ze steeds in een vergiet. Wat sesamzaadjes over strooien kan je doen, maar hoeft niet.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie