Chamia (Qalb el louz)

Chamia (Qalb el louz)

Chemia, oftewel Qalb el louz of besbousa. Lekker in de ramadan! Dit is een Arabische natte griesmeelcake. Hij is de volgende dag lekker om te eten, omdat de siroop er lekker in is getrokken.

Ingrediënten voor het beslag:

  • 300 gr griesmeel (fijn/moyenne)
  • 100 gr suiker
  • 150 gr gesmolten boter
  • 250 ml yoghurt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • Handvol geraspte kokos
  • 130 gr gemalen amandelen (met schil en al)
  • 3 eetlepels oranjebloesemwater/mazhar
  • Hele amandelen voor de garnering

Ingrediënten voor de siroop:

  • 400 gr suiker
  • 1 liter water
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel honing (hoeft niet)
  • 4 eetlepels oranjebloesemwater/mazhar

Bereidingswijze:

Voor de siroop kook je het water, suiker en citroensap in een steelpan voor 15 minuten. Haal de steelpan van het vuur en voeg nu de honing toe. Laat dit afkoelen. Meng de griesmeel, suiker, gemalen amandelen, gemalen cocos, vanillesuiker en bakpoeder. Dan voeg je de yoghurt toe en terwijl je mengt voeg je het oranjebloesemwater toe. Nu heb je een dikke en plakkerige beslag. Laat dit gedekt 1 uur rusten.

Na 1 uur voeg je de gesmolten boter in 2 delen toe. Dus voeg een deel boter toe, roer het tot alles is opgenomen en dan voeg je weer de laatste tijd van de boter toe en roer je het. Niet alles in 1 keer toevoegen!

Verwarm de oven op 200 graden. Smeer je schaal in met boter en bestrooi het wat met griesmeel. Doe het beslag in je bakblik en druk deze aan. Maak vierkantjes/ruitjesvorm. Plaats in elke ruitje 1 amandel en duw deze een beetje erin.

Bak het nu op 160 graden voor 25 à 30 minuten goudbruin. Prik met een satéstokje om te kijken of het gaar is. Haal de chamia uit de oven en giet de helft van de koude siroop erover. Laat dit 15 minuten rusten en giet de rest van de siroop. Dek deze na het afkoelen af met aluminiumfolie.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie