Chebakia (Marokkaanse honingkoek)

Chebakia (Marokkaanse honingkoek)

Met mijn dochter ook maar chebakia gemaakt. En hmmm wat is dat toch lekker. Natuurlijk met veel sesam (en amandel) en honing met mazhar. Net even uit de vriezer een portie gehaald. Nog net ze lekker als de dag dat het is gemaakt.

Bekijk hier het filmpje voor het recept en bereiding.

Ingrediënten:

  • 1 kilo bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 190 gram fijn gemalen sesam
  • 60 gram amandelpoeder
  • 100 gram gesmolten boter
  • 100 gram olijfolie
  • 2 eetlepels anijs(poeder)
  • 1 1/2 theelepel kaneel
  • 1 snufje zout
  • 2 eetlepels azijn
  • Verse saffraan (in een beetje mazhar oplossen)
  • Rode kleurpoeder (optioneel)
  • 1 theelepel gist opgelost in lauw water

Extra:

  • 2 1/2 liter honing
  • 1 tl mazhar (oranjebloesemwater)
  • Sesamzaadjes of amandelstukjes
  • Zonnebloemolie om in te frituren

Bereidingswijze:

Meng de gemalen sesam met amandelpoeder, boter, olijfolie, anijs, kaneel, zout, saffraan, kleurpoeder en de gist. Voeg dan de bloem en bakpoeder toe en kneed het voor 8 minuten. Verdeel het in 5 stukken en leg het 15 minuten in de koelkast. Rol daarna elke bol dun uit en vorm het tot een bloemvorm (in het filmpje leggen ze uit hoe je het vouwt).

Bak de shebakia mooi van kleur in zonnebloemolie. Verwarm (niet koken!) de honing met een theelepel mazhar. Laat de chebekia even liggen in de honing en laat het in een vergiet uitlekken. Bestrooi het met sesam of amandelen.

De chebakia hoor je minimaal 2 uur te laten afkoelen voor je het in de vriezer doet. Afgedekt is het zo’n twee weken lekker.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie