Citroen lavendelcake met vanille glazuur

Citroen lavendelcake met vanille glazuur

Lavendel citroencake. Afgelopen zomervakantie ben ik in Zuid Frankrijk geweest. En daar zag ik ze….. Prachtige, adembenemende uitgestrekte lavendelvelden. Zover het oog reikte. De geur. De kleur. Het heeft mij geïnspireerd. Daarom deze romantische cake. Dit recept komt van de website Cakeje van eigen deeg.

Ingrediënten: 

  • 125 ml melk
  • 4-5 el gedroogde lavendel
  • rasp van 1 citroen
  • 200 gr ongezouten roomboter
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 300 gr bloem
  • snufje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 4 biologische eieren
  • sap van 1 citroen

Voor het glazuur:

  • 45 gr ongezouten roomboter, gesmolten
  • 200-250 gr poedersuiker
  • melk
  • vanille

Bereidingswijze:

Vet een cakeblik of tulband bakvorm goed in. Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht). Doe 3 eetlepels van de lavendel, melk en het rasp van de citroen in een pan en zet, af en toe roerende, op middel tot hoog vuur. Wanneer er zich bubbeltjes aan de zijkanten beginnen te vormen zet je het vuur uit en laat je het mengsel afkoelen. Doe de boter en de kristalsuiker in de kom van een staande mixer en mix enkele minuten tot een bleek en romig geheel.

citroen-lavendel cake

Ondertussen doe je de bloem, zout en bakpoeder in een aparte kom en roer je de ingrediënten even door. Voeg om en om de eieren toe aan de boter, wacht tot ieder ei opgenomen is in het beslag voor je een nieuwe toevoegt. Voeg als laatste de citroensap toe. Zeef de melk, en gooi de restjes lavendel en citroenrasp weg. Voeg nu een deel van het bloemmengsel toe en wissel dit af met de melk. Ga door tot beide op zijn. Voeg als laatste nog 1 à 2 eetlepels gedroogde lavendel toe en roer dit door het beslag.

Verdeel het beslag over de bakvorm en bak de cake gaar in 45-50 minuten. Test met een prikker of de cake gaar is. De prikker moet er schoon uitkomen. Laat de lavendelcake in het blik 10-15 minuten afkoelen, wanneer de randen loslaten kiep je de cake voorzichtig uit de vorm en laat je deze verder afkoelen. Maak in de tussentijd de icing. Mix de boter zacht en voeg de poedersuiker toe.

Mix door tot je een kruimelig geheel krijgt en blijf doormixen tot dit een samenhangend geheel wordt. Voeg een klein beetje melk toe tot je de gewenste dikte krijgt. Te dun? Voeg dan meer poedersuiker toe. Maak het glazuur af door de vanille toe te voegen. Werk de cake af met het glazuur en verdeel eventueel een beetje lavendel over de cake.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie