Couscous met drumsticks en zoete ui

Couscous met drumsticks en zoete ui

Couscous met drumsticks, zoete ui en groenten. Ik had 700 gram couscous gebruikt, maar het ligt er natuurlijk aan voor hoeveel personen je het gaat maken.

Ingrediënten:

  • Couscous
  • Kippenpootjes of hele kip
  • 3 winterpenen
  • 2 courgette
  • 1 ui
  • 2 tomaatjes
  • 1 kommetje kikkererwten
  • 1 rode puntpaprika
  • Koriander, fijngesneden

Kruiden:

  • 1 volle el Marokkaanse kruiden
  • 1 volle el zout
  • Beetje peper
  • 1 thl saffraan
  • 1/2 el gember
  • 1/2 el paprikapoeder

Voor de zoete uienmengsel:

  • 5 grote uien
  • Rozijnen
  • Kaneel
  • Suiker
  • Zout

Bereidingswijze:

Was de kippenpootjes en zet ze vooraf nog even in water met citroen of azijn. Neem een stoompan en doe in de onderpan een beetje olie en voeg er de kip aan toe samen met de ui door grote halve parten. Kruid het geheel met de kruiden die zijn aangegeven in het recept. Voeg er ontvelde en in stukken gesneden tomaat aan toe samen met de koriander.

Vermeng alle kip met de kruiden en voeg er iets meer dan 1,5 liter gekookt water aan toe. Was de groente en snij ze in grote stukken. De courgette door de helft en dan in de lengte door de helft, maak strepen met een aardappelschiller (je kan ze ook zo laten).

Winterpenen snij je ook op die manier en zo ook de puntpaprika in grove stukken. Voeg de groente toe in de pan. Doe er nog een kommetje kikkererwtjes bij. Dan beginnen we met de couscous. Doe een hoeveelheid couscous in een bak en voeg water toe tot het net onder zit. Daarna ga je het water verwijderen. Maak het dan los met een garde.

Dek het af met een deksel en laat voor ongeveer 5 minuten staan (kan ook wat langer als de couscous nog nattig is). Na 5 minuten zul je zien dat het water opgenomen is en dat de couscous droog en korrelig is. Voeg er 3 etl olie aan toe. Maak het weer los met een garde of met je hand en verwijder de klonters die zijn ontstaan.

Als het helemaal losgemaakt is doe je de couscous in de bovenpan om te stomen. Laat dit stomen voor 30 minuten. Sluit het af met een doek of deksel (mocht je theedoek gebruiken dan niet de couscous aandrukken! Gewoon losjes erop leggen en alleen even aan de zijkanten dichtdrukken).

Na een half uur kiep je de couscous is een grote bak/teil. Voeg er een glas water aan toe en besprenkel daarmee de couscous. Dan laat je het weer even staan en herhaal je de stappen van de 1ste keer. (Laten drogen/losmaken met garde)

Voeg er dan zout naar smaak aan toe en klontje boter. Zet het weer terug in de pan om te stomen voor 40 minuten. Maak ondertussen het zoete uienmengsel. Snij de uien in dunne halve ringen, zet die in een pan met olie en fruit dit aan. Zet deksel op de pan en laat garen tot de ui glazig is geworden.

Rozijnen even voorweken en die voeg je eraan toe. Breng het op smaak met kaneel/suiker en snufje zout. Laat op laag vuurtje aanbakken. Maak je bord op met de couscous en maak het beetje nat met de kipsaus door het erover te besprenkelen.

Leg in het midden wat uienmengsel, haal met een grote lepel de groente uit de pan en leg die in het rond samen met de kikkererwten. De kip kan je nog even grillen in de oven en zet dat in het midden op de uienmengsel en eventueel doe je nog wat uimengsel bovenop de kip.

Serveer er een kannetje met de kipsaus bij de couscous. Besaha wa raha!


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie