Healthy chebakia van speltmeel

Healthy chebakia van speltmeel

Vandaag heb ik geëxperimenteerd met chebakia. Chebakia is een Marokkaanse zoetigheid die tijdens de vastenmaand Ramadan vaak gegeten wordt bij de soep. Het bestaat uit gefrituurd deeg wat ondergedompeld wordt in honing en met sesamzaad of amandelen gegarneerd wordt. Het deeg bestaat uit amandelen, sesamzaad en meel.

Toen ik vandaag mijn vriendin Siham aan de lijn had besloten we ineens chebakia te maken. Gewoon impulsief, zonder plan en voor ik het wist stond ik deeg te kneden. Zoals altijd gebruiken we hetzelfde recept, maar dit jaar wilde ik toch wat aanpassingen doorvoeren. Siham heeft de gewone versie gemaakt en ik heb de healthy versie gemaakt. Dit geeft ons ook ineens een reden om elkaar te zien en het verschil te proeven. Het speltdeeg was iets lastiger om in vorm te krijgen, maar het eindresultaat mocht er zijn. Het smaakte goed en de koek was crunchy.

Ingrediënten voor een 1/2 kilo shebakia:

  • 40 gr geroosterd sesamzaad
  • 70 gr amandelmeel
  • 1/2 tl gist
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 el azijn
  • 3 el oranjebloesemwater
  • 2 el kokosolie of zonnebloemolie
  • 2 el roomboter
  • 500 gr speltmeel
  • Kokosolie, om mee te bakken
  • Verse honing
  • Geroosterd sesamzaad, chiazaad of lijnzaad om mee te garneren

Bereidingswijze:

Mix het sesamzaad tot poeder. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het goed tot je een gelijkmatige stevige deeg krijgt. Snijd met een deegwielroller een rechthoek en verdeel deze weer in zes kleine rechthoeken. Zo maak je alle chebbakia. Verdeel het deeg in 4 grote ballen, dek het af met een vershoudfolie en laat het 30 tot 50 minuten rusten. Doe wat speltmeel op een schoon werkvlak en rol het deeg uit.

Snijd met een deegwielroller een rechthoek en verdeel deze weer in zes kleine rechthoeken (zie filmpje bij ‘Notities’.). Verwarm de kokosolie in een pan en bak de chebbakia’s goudgeel. Gebruik een schuimspaan om ze eruit te halen. Dompel daarna meteen de chebakia’s in warme honing en laat ze uitlekken. Bestrooi de speltchebakia met het resterende sesamzaad.

Notities:

  • Speltmeel is verkrijgbaar bij Aldi Nederland, Aldi Duitsland en Kaufland (Duitsland) tegen een gunstige prijs.
  • Warm de honing niet teveel op anders worden de chebakia’s taai.
  • Als je van extra bite houdt kan je anijs, kaneel of venkel door het deeg doen.
  • Hier kan je zien hoe je chebakia moet vouwen.
  • Als je geen speltmeel hebt kan je ook witte meel gebruiken.
  • Als je geen kokosolie hebt kan je het vervangen door zonnebloemolie.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie