Kip Briwat

Kip Briwat

Recept voor Marokkaanse kip briwat.

Ingrediënten:

  • 400 gr kipfilet
  • 5 uien
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel peper
  • 1/2 theelepel saffraan
  • 1 theelepel kipkruiden
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels poedersuiker
  • 150 gram amandelen (gekookt in water, gepeld en gebakken)
  • Beetje koriander, fijngehakt
  • 4 eieren

Bereidingswijze:

Kruid de kipfilet met kurkuma, peper, saffraan en kipkruiden. Schenk in een pannetje een beetje olie en een klein beetje koriander erbij. Doe er een half theeglas water erbij en laat het rustig op een laag vuurtje koken. Snijd de uien in reepjes en bak ze ongeveer 15 minuten in een koekenpan met wat olie. Als ze klaar zijn, laat je ze even staan.

Maal de gebakken amandelen grof en zet het opzij. Leg de poedersuiker klaar in een bord, voeg daarna de amandelen hieraan toe. Geheel samen mengen en het is klaar voor gebruik.

Haal je filodeeg uit de koelkast, leg het in een dienblad en dek het af met een theedoek zodat het niet hard word. Haal je kipfilet uit de pan zodat je alleen nog je saus overhoudt. Laat je kip afkoelen. Je saus zet je op hoog vuur en hieraan voeg je 4 eieren aan toe. Blijf dit goed roeren met een garde zodat je geen klontjes krijgt. Als je sausje klaar is, voeg je de uien eraan toe.Roer alles goed om.

Neem de kip en snipper deze met je handen. Voeg deze ook toe aan het sausje. Laat het daarna afkoelen in een bord. Smelt wat boter in een pannetje zodat je hiermee je filodeeg mee kan insmeren. Neem je filodeegvellen en knip repen van 2 cm breed. Doe dit tegelijk, dus niet vel voor vel. Zo ben je lang bezig. Leg dus de hele stapel klaar en knip tegelijk de repen van 2cm. Dek deze daarna weer af.

Neem 1 reep en smeer deze licht in met boter. Leg in de hoek een lepel kipvulling. Bestrooi de vulling met amandelen en poedersuiker. Vouw de briwat (zie filmpjes op Youtube hoe dat moet) en werk ze vervolgens allemaal zo af. Zet ze op een stuk bakpapier en bak de kipbriwat in de oven op 200 graden tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Bestrooi ze dan met kaneel en poedersuiker voor je ze serveert.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie