Krentenbroodjes

Krentenbroodjes

Krentenbroodjes gemaakt voor vandaag. Ze zijn heerlijk zacht en erg lekker met roomboter. Het deeg heb ik erg zacht en plakkerig gekneden, zo worden de krentenbollen ook zacht.

Ingrediënten:

  • 300 gram krenten
  • 500 á 600 gram bloem + extra bloem voor zekerheid
  • 10 gram gedroogde gist
  • 4 flinke eetlepels witte basterdsuiker
  • 300 ml melk
  • 10 gram zout
  • 50 gram boter
  • 50 ml olie
  • rasp van 1 citroen
  • 1 ei

Bereidingswijze:
Zet de krenten een uur te weken in een kom met water erin. Verwarm de melk tot lauwwarm en los er de basterdsuiker en gedroogde gist in op. Giet de bloem en de rest van de ingrediënten erbij, kneed het met de hand of met een keukenmachine met deeghaken (op de laagste stand) tot het een mooie deeg wordt. Ik heb het met de hand luchtig gekneden. Zodra je klaar bent met kneden voeg je als laatst de krenten toe aan het deeg, kneed dit goed door in het deeg.

Vorm het tot een gladde, zachte en plakkerige bal. Leg het in een kom onder een schone theedoek en laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek. Vorm van het deeg ronde bolletjes. Zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze voor ongeveer 45 minuten rijzen. Houd ruimte tussen de bollen, ze rijzen namelijk nog verder. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kluts het eiwit goed los met een paar druppels water en smeer de bovenkanten van alle krentenbollen in met een dun laagje ei. Als de oven goed heet is zet je het bakblik erin. Laat de bollen in ongeveer 25 minuten mooi bruin bakken en geniet van de heerlijke geur in huis. Haal ze uit de oven als ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster, zodat de onderkant ook goed kan afkoelen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie