Marokkaanse chebakia (honingkoekjes)

Marokkaanse chebakia (honingkoekjes)

Chebakia zijn Marokkaanse honingkoekjes die voornamelijk in de Ramadan tijdens de iftar-maaltijden gegeten worden. Er zijn verschillende manieren om chebakia te maken, maar in dit artikel laten we je de traditionele versie zien. Voor onderstaand recept gebruiken we een theeglas van 120 ml en een glas met oortje van ongeveer 200 ml.

 

Ingrediënten:

  • 1 kilo bloem
  • 1 glas lauwwarm water
  • 1 glas zonnebloemolie
  • 1 kom sesamzaad, geroosterd en fijngemalen
  • 1 kom amandelen, gepeld
  • 1/2 eetlepel venkelzaad, fijngemalen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel Arabische gom, fijngemalen
  • 1/2 theeglas mazhar (oranjebloesemwater)
  • 1/2 theeglas azijn
  • 1/2 zakje instant gist
  • mespunt saffraanpoeder
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 ei

Extra:

  • olie om in te bakken
  • 1 liter honing
  • sesamzaadjes, geroosterd

Bereidingswijze:

Meng in een kom de fijngemalen sesamzaad, venkelzaad, saffraanpoeder, kaneel en Arabische gom. Mix de overige ingrediënten (behalve de bloem) in een blender en voeg dit toe.

shebakia-recept

Voeg beetje bij beetje wat bloem en kneed het tot je een soepel deeg overhoudt.

shebakia-recept2

Vorm ongeveer vier balletjes van het deeg en dek ze af met plastic folie. Laat het een uur rijzen.

shebakia-vouwen

Neem een ​​deegbal en kneed deze met je handen. Rol het deeg dun uit met een deegroller. Hoe dunner het deeg, hoe knapperiger de chebakia zal zijn.

Snijd met behulp van een getande wiel je deegblad in vierkanten. Snijd vervolgens 4 inkepingen erin zodat je vijf stroken hebt.

chebakia-vouwen

chebakia-vouwen-2

chebakia-vouwen-3

Neem dan een vierkantje en verstrengel de stroken een beetje door elkaar heen in een vorm van een bloem. De middelste stroken dien je boven de anderen uit te laten steken.

chebakia

Niet echt een idee hoe dit precies moet? Bekijk dan dit gifje…

chebakia-bakken

chebakia-bakken-2

Verwarm wat zonnebloemolie in een pan en bak de chebakia aan beide kanten goudgeel.

chebakia-honing

chebakia-

Haal ze eruit met een schuimspaan en dompel ze meteen in een pan met warme honing. De honing moet niet al te heet zijn, anders worden de koekjes taai. Laat de chebakia even zitten totdat de honing goed is opgenomen.

Bestrooi de chebakia meteen met geroosterde sesamzaadjes.

marokkaanse-chebakia-1


38 reacties

  1. robin geplaatst op juli 20, 2015 Beantwoorden
    wauw dit ziet er heerlijk uit! mooie duidelijke foto's ook
    1. Profielfoto van Ramadan Recepten
      Ramadan Recepten geplaatst op juli 20, 2015 Beantwoorden
      Dank je Robin!
  2. Renate geplaatst op augustus 6, 2015 Beantwoorden
    Mooie foto's en dit ziet er echt heerlijk uit!
  3. Sas geplaatst op augustus 20, 2015 Beantwoorden
    Leuk (en lekker) om te zien. Klinkt erg goed.
  4. Kirsty geplaatst op oktober 9, 2015 Beantwoorden
    Ziet er lekker uit! Wat een handig gifje ook trouwens!
  5. Kiss & Make-up geplaatst op december 4, 2015 Beantwoorden
    Oh yum, zeg, wat ziet dit er lekker uit!
  6. Natasja geplaatst op december 4, 2015 Beantwoorden
    Oh, wow. Ziet er goed uit :O Handig ook die gif!
  7. De Dotties geplaatst op december 10, 2015 Beantwoorden
    Ziet er super lekker uit zeg!
  8. Jouvence geplaatst op december 10, 2015 Beantwoorden
    Dat ziet er erg lekker uit! ♥
  9. Monique | WritingMonique geplaatst op december 11, 2015 Beantwoorden
    Oh, ze zien er heerlijk uit :)
  10. Florentine geplaatst op december 12, 2015 Beantwoorden
    Wat heerlijk! het ziet er zo lekker uit, en wat een onwijs duidelijke foto's van het proces allemaal :-)
  11. Bianca geplaatst op december 16, 2015 Beantwoorden
    Mooie foto's! De koekjes zien er heel zoet uit, benieuwd hoe ze smaken :)
  12. Sas geplaatst op december 16, 2015 Beantwoorden
    Alleen het woord honingkoekjes maakt dat het water me in de mond loopt. En het ziet er nog eens lekker uit!
    1. Profielfoto van Andor2003
      Yvonne geplaatst op juli 5, 2016 Beantwoorden
      Het zijn hele lekkere koekjes, als je op internet intoetst deeg+honing+sesamzaadjes dan komen deze koekjes naar boven maar het is ontzettend veel werk...
  13. Jolet geplaatst op december 19, 2015 Beantwoorden
    Ze zien er alleen al heel leuk uit!
  14. kim geplaatst op januari 4, 2016 Beantwoorden
    Ik vind het er een beetje gek uitzien, haha! Komt omdat ik het niet ken denk ik. Het lijkt me wel heel lekker! :D
  15. Jolet geplaatst op januari 20, 2016 Beantwoorden
    Dat ziet er echt heerlijk (en mooi) uit!
  16. Florentine geplaatst op januari 25, 2016 Beantwoorden
    Wat heerlijk! Ik was vorige week in Granada, in zuid Spanje, en daar hadden ze ook overal deze Marokkaanse honingkoekjes. Heer-lijk! Liefs, Florentine
  17. Sax and the Pretty geplaatst op januari 28, 2016 Beantwoorden
    Een woord: wow! X
  18. Marushi geplaatst op februari 23, 2016 Beantwoorden
    Ziet er apart uit maar lijkt me erg lekker! -x-
  19. Dominique geplaatst op maart 10, 2016 Beantwoorden
    Wat voor kom is er gebruikt qua grootte ?
    1. Profielfoto van Ramadan Recepten
      Ramadan Recepten geplaatst op maart 13, 2016 Beantwoorden
      De kom die wij hebben gebruikt heeft een inhoud van 250 à 270 gram.
      1. Sarah geplaatst op juni 20, 2016 Beantwoorden
        Mashaalah, Ik vast nu en ik heb er echt zin in ♥-♥
  20. cuisine celine geplaatst op maart 13, 2016 Beantwoorden
    Oh, wat een leuke post! Super met al die duidelijke foto's erbij, en bovendien klinkt het lekker ook!
  21. cuisine celine geplaatst op mei 1, 2016 Beantwoorden
    ooh, wat een duidelijk recept met al die foto's!
  22. Dascha geplaatst op juni 19, 2016 Beantwoorden
    Oh, wat ziet dat er lekker uit! Prachtige foto's ook! xoxo
  23. Sarah geplaatst op juni 20, 2016 Beantwoorden
    Machaalah, Ik vast en heb er echt zin in ♥_♥
  24. Sarah geplaatst op juni 20, 2016 Beantwoorden
    mmmm Machaalah Ziet er heerlijk uit zou lekker hapje zijn voor toetje bij Magrib ♥-♥
  25. Sarah geplaatst op juni 20, 2016 Beantwoorden
    Moderatie plaatsen zou lief zijn,xxx ♥♥♥
  26. Sofie Katelijne geplaatst op september 11, 2016 Beantwoorden
    Mooi gefotografeerd, ziet er gelijk heel aantrekkelijk uit! Ben dol op honing dus lijkt me absoluut wel wat voor mij :)
  27. Marion geplaatst op september 29, 2016 Beantwoorden
    Toen ik alleen het plaatje zag dacht ik dat het een soort noodles waren hahah! Maar dit lijkt me erg lekker :)
  28. Nicole geplaatst op september 30, 2016 Beantwoorden
    Wat zien die koekjes er leuk uit! En heel handig met die stap voor stap fotos :)
  29. Joanne geplaatst op oktober 20, 2016 Beantwoorden
    Lijkt me lekker! Ze zien er ook zo leuk uit :)
  30. Fatima zohra geplaatst op februari 10, 2017 Beantwoorden
    Welke kom gebruik je.?
    1. Profielfoto van Ramadan Recepten
      Ramadan Recepten geplaatst op februari 12, 2017 Beantwoorden
      De kom die wij hebben gebruikt heeft een inhoud van 250 à 270 gram.
  31. Dq geplaatst op maart 4, 2017 Beantwoorden
    Aah dit ziet er echt heerlijk uit! Xx
  32. Profielfoto van MommyRachida
    Rachida geplaatst op mei 18, 2017 Beantwoorden
    Hoeveel gram gaat er in het glas waar je het over hebt?
    1. Profielfoto van Ramadan Recepten
      Ramadan Recepten geplaatst op mei 19, 2017 Beantwoorden
      Voor het recept gebruiken we een theeglas van 120 ml en een glas met oortje van ongeveer 200 ml.

Geef een reactie