Marokkaanse couscous met kalfsvlees

Marokkaanse couscous met kalfsvlees

Vandaag heb ik couscous met kalfsvlees en groenten gemaakt. Qua groenten mag je gebruiken wat je zelf lekker vindt en de hoeveelheid ligt er ook aan wat je zelf wilt. Maar ik heb hieronder geschreven wat ik allemaal zelf heb gebruikt.

Bij deze mijn antwoord op de dames die hebben gevraagd waarom de groenten zo mooi heel blijven en waarom de spitskool niet uit elkaar valt: de kunst is om eerst de groenten in de pan te leggen die de meeste kooktijd nodig hebben. Zo bouw je het op, vooral niet gaan roeren in de pan. De kool maak je schoon en deel je door tweeën zonder het harde gedeelte (onderaan) weg te halen, zo blijft die intact.

Ingrediënten:

  • 1 kilo medium couscous
  • 1 kilo kalfsvlees met bot
  • Pompoen
  • Wortels
  • Meiknolletjes
  • Tuinboontjes
  • Kikkererwten
  • Courgette
  • 1 spitskool
  • 5 uien
  • 2 vleestomaten, geschild
  • Peterselie/koriander (optioneel, maar is lekker voor de smaak)
  • Rode en groene peper
  • 1 blik gepelde tomaten (optioneel, ik gebruik die omdat de saus dan lekker dik wordt)
  • Echte boter
  • Sman (gerijpte boter)
  • 1 1/2 kokend water
  • Olie

Kruiden:

  • Zout en peper
  • Gemberpoeder
  • Saffraan poeder
  • Runder bouillonblokjes

couscous-met-kalfsvlees

Bereidingswijze:

Was het vlees en doe dit in de pan. Doe er half om half zonnebloemolie en olijfolie bij. Snij hierover 5 uien en 2 geschilde vleestomaten. Doe dan de kruiden erbij en breng dit aan de kook. In de tussentijd maak je de couscous los met zonnebloemolie en water, ga er met je vingers doorheen tot het water intrekt en de couscous begint op te zwellen. Dan ga je terug naar de pan en roer je met een pollepel door het vlees, kruiden, uien en tomaten tot de kruiden goed zijn ingetrokken. Voeg vervolgens de meiknolletjes, wortels en tuinbonen erbij. Roer rustig tot dat ook deze door het kruidenmengsel heen gaan en de kruiden intrekken.

Dan zet je het vuur wat hoger en doe je er flink wat gekookt water bij en breng je dit aan de kook. Dan doe je de couscous in het bovenste gedeelte van de pan en laat je dit met de deksel erop stomen. Dan neem je de kool en doe je die bij de rest en laat het geheel rustig koken. Na ongeveer 20 tot 30 minuten haal je de couscous van de pan en doe je die in de grote kom om het proces te herhalen. Alleen doe je er dit keer zout bij en wat geklaarde boter en natuurlijk weer water.

In de tussentijd doe je de rest van de groenten, pepers en kikkererwten erbij. Doe ook een klein bosje peterselie en koriander die je bij elkaar bindt erbij. Voeg weer wat water toe en laat dit rustig koken zonder dat je roert. Zet de losgemaakte couscous op de pan en laat dit weer stomen. Na ongeveer 35 minuten is het geheel gaar. De couscous maak je nou los met echte boter en klaar is die.

Een tip voor de groenten: haal de zachte groenten voor het serveren uit de pan en leg die apart in een pan of schaal. Zo kun je makkelijk bij het vlees, zonder dat bijvoorbeeld de pompoen en courgette uit elkaar valt. Het serveren kun je doen hoe je wilt. Succes met het voorbereiden en eet smakelijk!


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie