Simit (Turkse bagels)

Simit (Turkse bagels)

Vandaag deze Simit (Turkse bagels/broodjes) gemaakt voor bij de thee. Het recept komt van Turksekok.nl.

Ingrediënten:

  • 1 kilo meel
  • 20 gram verse gist of 10 gr droge gist
  • 20 g zout
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 etlp roomboter
  • 225 ml warm water
  • 225 melk lauwwarm
  • 100 ml (vloeibare) druivenmelasse (ahornsiroop kan ook)
  • 100 ml water
  • 300 gram witte sesamzaad

Bereidingswijze:

Neem een kom en voeg het meel, gist, zout en zonnebloemolie toe en de rest van de ingrediënten. Giet steeds in delen het water en melk in de kom en blijf ondertussen het deeg kneden. De deeg moet zacht elastische plakkerig zijn, voor de luchtigheid van de broodjes. Als het deeg goed gekneed is, laat het ongeveer 1 uur rijzen. Dek de kom af met een doekje of zakje.

In de tussentijd gaan we een saus maken die de simit op smaak zal brengen. Neem een kom en doe hier 100 ml water en 100 ml vloeibare druivenmelasse in. Ikzelf heb ahornsiroop gebruikt is net zo lekker. Roer het een paar keer door zodat het goed met elkaar mengt. Indien de druivenmelasse of ahornsiroop vloeibaar genoeg is, dien je deze eerst te verwarmen zodat deze vloeibaar wordt.

Tip: doe hiervoor de pot met druivenmelasse in een pan met water en breng deze aan de kook. De warmte van het water zal overslaan naar de pot en de druivenmelasse erin vloeibaar maken.

simit-turkse-bagels

Maak 20 langwerpige bolletjes van het deeg. Neem 2 bolletjes deeg en rol je deze uit tot 2 lange deegslierten. Vlecht de twee deegslierten en buig beide slierten naar elkaar toe, maak zorgvuldig een knoop met de 4 uiteindes en druk dit punt een beetje aan. Eventueel kun je ze iets uitrekken door je handen ertussen te zetten en naar buiten te duwen. Leg het sesamzaad verspreid op een bord.

Dompel de simit in de druivenmelasse of siroop met water saus. Wacht totdat de saus niet meer van de simit afdruppelt. Dompel de simit in het sesamzaad. Zorg ervoor dat het geheel bedekt wordt met de sesamzaad. Plaats de simit op een ovenplaat. Herhaal de voorgaande stappen totdat alle 20 bolletjes deeg op zijn.

Zet ze weer rijzen voor ongeveer 30 minuten lang. Leg de ovenplaat in een voorverwarmde oven van 180 /200 graden. De simit is klaar wanneer de bovenkant goud/bruin kleurt, dit zal ongeveer 20 minuten duren.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie