Stamppot met Marokkaanse touch

Stamppot met Marokkaanse touch

Dit weer vraagt om echte Hollandse pot, dit is er wel één met een Marokkaanse touch: Stamppot/hutspot met Marokkaans gekruide gehaktballetjes. Andijvie of spinazie gaat er bij mij standaard bij. Extra groente is altijd mooi meegenomen en het geeft gewoon een lekkerdere smaak dan alleen wortels en eventueel ui.

Ingrediënten voor 2 volwassen en 2 kinderen:

  • 500 gram gehakt (ongeveer)
  • Aardappels (ik durf echt geen hoeveelheid te zeggen)
  • 1 zak bospeen (waar dat groen nog aan vastzit)
  • 500 gram andijvie
  • 4 grote rode uien
  • Beetje melk
  • Beetje boter
  • Bosje koriander
  • 2 el Marokkaanse kruiden
  • Scheut ketjap manis
  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

Voor de gehaktballetjes snipper je 2 uien en de koriander heel fijn. Doe dit bij het gehakt. Marineer het met een scheut ketjap manis, zwarte peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, Marokkaanse kruiden en wat zout. Hoe langer je dit laat staan, hoe lekkerder het wordt. Ik probeer het altijd de nacht ervoor klaar te zetten. Draai er kleine balletjes van en druk ze een beetje plat zodat ze sneller gaar worden van binnen.

Schil de aardappelen en wortels en snijd ze in stukken. Kook ze in water en wanneer het gaar is pak je een grote koekenpan (je kunt ook het water eruit laten lopen en in dezelfde pan verder gaan, maar vind het zelf niet fijn). Doe een beetje olie en boter in de pan. Doe de aardappelen, wortels en een scheut melk bij. Stamp dit met een stamper en doe er daarna de andijvie rauw doorheen, niet alles in 1 keer maar in etappes.

Als de andijvie is geslonken, is het gaar. Afkruiden met wat zout en zwarte peper. Bak daarnaar de gehaktballen in een paar druppels olie en nadat je de balletjes eruit hebt gehaald bak je de overige 2 uien die in ringen zijn gesneden. Doe op het laatst de gehaktballen er weer bij, omdat ze ondertussen zijn afgekoeld.

Schep de stamppot op een bord, doe er wat gehaktballen en rode ui bij. Doe een klein beetje heet water in de koekenpan waardoor de resten van de uien en gehakt los komen. Hierdoor heb je een beetje jus. Doe dit over de gehaktballen. Eet smakelijk!


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie