Surinaams broodje hete kipkerrie

Surinaams broodje hete kipkerrie

Heerlijk geluncht met mijn homemade Surinaamse hete kip kerrie broodjes met zoet zure komkommer en rode sambal. Het broodje rooster ik altijd nog even zodat het lekker knapperig is. Surinaamse puntjes heb ik bij de Turk gehaald, maar soms zijn ze op en dan volstaat een Turkse puntje ook.

Ik weet dat ik best aardig wat kruiden gebruik dus graag pas oordelen als je dit recept gemaakt hebt. Denk dat iedereen om zal zijn.

Als je van Surinaamse gerechten houdt nasi/bami/roti etc. dan zijn al deze kruiden een investering. Ik gebruik alle kruiden met ogen dicht. Als je het vaker maakt gaat het zoo makkelijk! En lijkt niets veel werk/moeite meer

Benodigdheden broodje hete kipkerrie:

  • 6-8 broodjes, geroosterd
  • 500/600 gram kipfilet, in blokjes
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 middelgroot gesnipperde ui
  • 1 groente bouillonblokje
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 verse salamblad
  • Een stukje madam janet (zo groot als hoe heet je het wilt)
  • 2 bosuien, fijngesneden
  • 1 rijpe tomaat, in blokjes ontveld en ontpit
  • 2 eetlepels Nandan kerrie Masala poeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder (/of zaad)
  • 1/2 eetlepel kurkuma poeder (geelwortel)
  • 1/2 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1/2 theelepel fijngemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel bruine rietsuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 takjes fijngesneden selderij (optioneel)

Bereidingswijze:
Zet een wok op met olie. Doe de fijngesnipperde uien en bosui erbij. Als dat glazig wordt doe je geperste knoflook teentjes erbij. Altijd op letten dat je goed omschept en het vuur de juiste hoogte heeft waardoor het niet aanbrandt.

Dan doe je de blokjes tomaat erbij met daarbovenop alle kruiden/specerijen. Dit moet je met tempo allemaal goed bakken en mengen, want als je dit laat aanbranden of te langzaam doet is je smaak al verpest! Eventueel paar eetlepels water toevoegen.

Dan doe je de kipfilet blokjes erbij en goed omscheppen en daarna met een deksel de pan afsluiten en op laag vuur goed laten sudderen. Na 15/20 minuten is het gaar en garneer je optioneel met fijngesneden selderij.


Benodigdheden zoetzure komkommer:

  • Komkommer, in reepjes
  • 4 eetlepels suiker
  • 250 ml water
  • 100 ml azijn of meer smaak
  • 1/2 zout of meer naar smaak
  • 3 stukjes kruidnagel
  • 4 piment balletjes
  • 5 zwarte peper balletjes

Bereidingswijze:

Los de suiker met 250 ml gekookt water op en zout. Dan doe je alle overige ingrediënten erbij en meng je het.

Benodigdheden rode sambal/chutney:

  • 1 of 2 rode pepers, fijngemalen
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel azijn

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten met elkaar. Mocht het te heet zijn, doe er dan iets meer chilisaus bij. Het is echt super lekker zo en ook eetbaar voor de mensen die niet zo ‘heetgebakerd’ zijn.

Zo! Het lekkerste is dan om je broodje open te snijden, te roosteren en daarna te beleggen met de kip kerrie stukjes, wat komkommer plakjes en wat drupjes sambal.


1 reactie

  1. Ellen geplaatst op juni 26, 2021 Beantwoorden
    Wat doe ik met het bouillonblokje??

Geef een reactie