Surinaamse / Javaanse Saoto soep

Surinaamse / Javaanse Saoto soep

Overheerlijke pittige Surinaams/Javaanse saoto soep gemaakt. Als je zin hebt in een super smaakvolle (pittige) soepje, moeten jullie zeker dit eens proberen! Heerlijk als je verkouden bent of griep hebt en je gezin ermee te verwennen. Als je de bouillon na afkoelen in de koelkast bewaard, kan je die twee dagen eten. Ook lekker als lunch of diner.

Je kunt ook 4 á 5 groente bouillonblokjes gebruiken van Zonnatura, deze hebben geen E-nummers en smaakversterkers, maar zijn gewoon puur natuur. Alle ingrediënten zijn ook biologisch en onbewerkt. Zeker een aanrader voor de mensen die onbewerkt willen eten.

Hieronder MIJN recept (ongeveer 5 liter) van saoto soep.

Ingrediënten:

  • 1 hele kip/filet (P.S. kip met bot geeft veel meer smaak!)
  • 1 citroengras stengel, even kneuzen
  • 1 citroenblad
  • 1 stukje laos (2cm)
  • 1 stukje gember (2cm)
  • 2 sjalotjes, in 2 stukjes gesneden
  • +/- 25 pimentballetjes
  • +/- 30 zwarte peper balletjes
  • 10 witte peper balletjes
  • 10 á 15 Maggi groente bouillonblokjes
  • 2 stuks Salamblad
  • 3 Kentjoer stukjes (heel)
  • 1 bolletje knoflook, geschild
  • 2 grote uien, in partjes gesneden
  • 1 grote bos selderij (goed wassen)
  • 2 stuks bosuien, in 4 stukjes

Extra/garnering:

  • Sojasaus
  • Rode chilipeper
  • Tauge/alfalfa
  • Hard gekookte eieren
  • Madame jeanette
  • Spitskool
  • Saoto mix
  • Saoto chutney

Bereidingswijze:

Was de kip en laat de kip met alle ingrediënten in het water koken. Als de kip gaar is (+/- 35 min) pluis je de kip en bak je die even heel kort met een beetje gemalen zwarte peper, een klein scheutje zonnebloemolie en scheutje soja saus. Gooi (eventueel) de botten terug in de bouillon. Als je dat zo een avondje laat trekken heb je zeker weten een overheerlijke bouillon! De geplozen gebakken kip gaat straks beetje in je kom nadat je bouillon klaar is.

De Saoto chutney maak ik als volgt: een paar takjes selderij kort frituren en laten uitlekken, zelfde met een hele bol knoflook (geschild uiteraard), klein stukje ui en naar je smaak madam janet. Ik doe ongeveer 6-8 stuks (indien ze niet heet zijn). Dan doe je dat samen in de blender met flink zoute soja saus.

Pak een kom en vul voor de helft met de kippensoep. Garneer met wat tauge, een hard gekookte ei, fijngesneden selderij, fijn gesneden spitskool, Saoto mix (mix van gebakken frietjes, uitjes en vermicelli) en een lepeltje van je Saoto chutney.

Een beetje gestampte madam janet met een snufje zout is ook heerlijk voor als je extra pit wilt. Optioneel: je kan per kommetje saoto een handje gekookte rijst erbij doen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie