Syrische kaasrolletjes (Halawet el Jibn)

Syrische kaasrolletjes (Halawet el Jibn)

Halawat el Jibn, oftewel Syrische zoete kaasrolletjes. Niet helemaal origineel, maar dat maakt het koken en bakken nu juist zo leuk. Origineel maak je het met rozenwater, (zowel in de buitenste laag als in de vulling) Syrische kaas en pistachenootjes. Ik had nog 2 bollen mozzarella die op moesten vandaar dit overheerlijke toetje. Ze zijn in elk geval overheerlijk en helemaal niet moeilijk te maken.

Ingrediënten:

  • 100 gr zachte griesmeel (gewoon van AH)
  • 200 gr roomkaas
  • 2 el sinaasappelsuiker
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 100 ml koude slagroom
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 ml water
  • 50 gr suiker

Siroop:

  • 300 gr suiker
  • 150 ml water
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl oranjebloesemwater

Extra:

  • Nootjes ter versiering

Ingrediënten voor de siroop:

Begin met de siroop. Breng 300 gram suiker met 150 ml water en een theelepel citroensap aan de kook. Laat even doorkoken en zet het vuur dan uit. Roer er een klein theelepeltje oranjebloesemwater door. Laat afkoelen.

Snijd 2 bollen mozzarella in hele kleine stukjes. Breng in een pannetje 100 ml water met 50 gram suiker rustig aan de kook. Weeg ondertussen 100 gram zachte griesmeel af. Als de suiker is opgelost roer je de mozzarella eronder. Het wordt eerst een klont, dit is normaal. Blijf roeren, ongeveer een minuutje of vijf. De mozarella lost niet helemaal op. Voeg beetje bij beetje de griesmeel toe. Het wordt langzamerhand een deeg.

Leg twee stukken, elkaar overlappende stukken, magnetronfolie op het aanrecht. Stort het deeg hierop uit. Leg er nog twee stukken folie op en rol de warme massa voorzichtig uit tot een rechthoekige lap, niet al te dun, dan gaat die scheuren. Schuif de plak op een bakplaat en zet deze in de koelkast om koud te worden.

Klop met de mixer 200 gram roomkaas los met 2 el sinaasappelsuiker (zelfgemaakt door sinaasappelrasp met suiker te mengen, of uit een zakje). Klop er een theelepel oranjebloesemwater door en voeg dan 100 ml koude slagroom toe. Klop alles samen stijf. Doe in een spuitzak en knip hier de punt vanaf.

Leg de plak deeg met plastic voor je neer, verwijder de bovenste laag plastic. Spuit een lang baan horizontaal op de rand van het deeg die voor je ligt. Rol met behulp van het plastic op. Snijd de rol net achter de overlapping af. Werk de rest van het deeg ook zo af. Snijd met een nat mes de rollen in stukken van 4 cm en leg deze op een schaal met de naad naar beneden. Strooi wat gehakte nootjes op elk stuk en verdeel met een lepel de siroop erover. In de koelkast bewaren.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie