Thaise kokossoep met garnalen

Thaise kokossoep met garnalen

Vandaag een overheerlijke Thaise kokossoep met gefrituurde garnalen en noodles gemaakt. Een super pittige soepje met allemaal verse ingrediënten (niet kidsproof)…maar zo lekker. Je kan ook minder pepers gebruiken, maar ohhh ik vind het heerlijk als het extra pittig is met dit weer. Hieronder het recept voor Tom Kha Kung (pittige garnalen soep met kokosmelk) met Shamiem’s eigen twist.

Ingrediënten:

  • 1,5-2 liter water
  • 3 rode Thaise pepertjes
  • 2-3 kippenbouillon tabletjes
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 eetlepel fish sauce
  • 2 citroengras stengels (sereh), in stukjes
  • 2-3 limoenblaadjes
  • 3 stukjes Laos (á 1 cm per stuk)
  • 2 cm gember, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 8 cherry tomaatjes
  • 5 shiitake, in plakjes
  • 100 gram fijngesneden spitskool (garnering)
  • 1 limoen(sap)
  • Gebakken uitjes
  • Noedles voor 4 porties/personen
  • Zonnebloemolie
  • 32 garnalen (8 p.p)
  • Chilli vlokken
  • Pakje verse Koriander
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 blikje kokosmelk (GEEN cremé, want dat verpest je soep)
  • Baby paksoi (optioneel)

Bereidingswijze:

Kook de noodles/spaghetti volgens beschrijving, maar dan net ietsjes langer zodat het ook net wat zachter is. Marineer de garnalen in wat sojasaus een 1 geperste knoflook en wat chillivlokken. Prik met een vork een paar keer lichtjes zodat de marinade intrekt. Laat dit afgedekt een uur in de koelkast rusten.

Zet een pan met water op en voeg de bouillonblokjes erbij. Als het water kookt doe je de limoenblaadjes, citroengras stengels, Laos, rode pepers, gember, knoflook, een scheutje sojasaus, het sap van 1 limoen, fish sauce en de bruine suiker erbij. Laat het geheel op zacht vuur even 10 minuten goed doorkoken.

Doe daarna de shiitake en de cherry tomaatjes (3 minuutjes laten doorkoken) erbij. Zet het vuur uit en voeg dan 50 á 60 ml kokosmelk (wat je zelf lekker vindt) toe. Altijd ook even proeven, als de soep te pittig is kan je een beetje extra kokosmelk toevoegen.

Als het te niet zo zoutig is, kan je een theelepel extra fish sauce toevoegen of wellicht een beetje extra limoensap. Als het iets te zurig is, doe je een beetje bruine suiker erbij. Tot zover de bouillon!

De garnalen bak je +/- 4 minuutjes krokant in hete olie. Let op dat ze een krokant korstje krijgen. Als je te lang door bakt, worden ze net te hard en droog. Dus dit moet precies gebeuren. Laat de garnalen even uitlekken op keukenpapier.

Neem een beetje noodles in een kom, schenk daar bouillon over met wat stukjes shiitake, paar tomaatjes, twee eetlepels rauwe fijngesneden spitskool, een theelepel fijngesneden koriander en een heel takje koriander voor de sier. Doe 8 (of hoe veel je wil erbij) garnalen erbij. Niet gierig zijn met lekker eten hé ?

Doe ook een theelepel gebakken uitjes erbij. Snij nog een rode pepertje fijn en doe een plakje of meer erbij zodat het geheel er oogstrelend uit ziet. Klaar en smullen maar!

Extra: Je kan in plaats van spitskool ook baby paksoi gebruiken maar die kook je dan in stukje mee als je de shiitake en cherry tomaatjes bij de bouillon toegevoegd. Na 3 minuten zet je het vuur uit, anders verdwijnt ‘de bite’ van deze heerlijke ingrediënten.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Geef een reactie