Vlees marmita met pruimen en olijven

Vlees marmita met pruimen en olijven

Vlees marmita met pruimen, olijven en gekookte eieren. Voor de Marokkaanse kruiden heb je het volgende nodig: gemberpoeder, saffraan, paprikapoeder, kurkuma en een mespuntje kaneel.

Ingrediënten:

  • schapenvlees/kalfsvlees (rund of lam kan ook)
  • 2 uien
  • bosje koriander
  • bosje peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 á 2 gepelde tomaat, raspen
  • Marokkaanse kruiden
  • 1 Knorr bouillonblokje
  • pitloze olijven
  • pruimen
  • zout en peper
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl suiker
  • scheutje mazhar
  • sesamzaadjes
  • gekookte eieren

Bereiding:

Je maakt het vlees goed schoon zoals je altijd doet. Extra vet resten weg halen als dat nodig is etc. Dan doe je een scheutje van beide oliën in de pan. Leg het vlees in de pan en doe hier nu het zout bij en laat het vlees bakken aan beide kanten. Vervolgens snijd je de 2 uien in schijfjes en voeg je dit toe samen met de fijngesneden koriander en peterselie, teentje knoflook en de blokjes tomaat.

Daarna het Knorr blokje en kruiden. De kruiden doe je als laatste omdat het dan niet aanbrandt in de pan maar gewoon nog lekker blijft ruiken. Hoeveel kruiden je gebruikt ligt aan de hoeveelheid vlees, maar ongeveer 1 theelepeltje van alles. Daarna kan je nog altijd even proeven of er meer zout bij moet. Je laat het rustig nog even bakken samen met de tomaat, ui, koriander en peterselie.

Vervolgens kook je alvast het water voor in een waterkoker zodat je het meteen bij het vlees kan doen. Doe het water aan de zijkant van het vlees in de pan. Dus niet op het vlees en het water moet niet over het vlees komen. Dus net dat het vlees er boven uit steekt. En dan rustig laten garen. Echt de tijd geven zodat het lekker mals is. Laatste 10 minuten gooi ik er wat olijven bij en laat de deksel van de pan weg zodat de saus kan indikken. Ik houd een beetje olijven apart voor erop als je het gaat opdienen. Als je prikt in het vlees en het is zacht en je kunt er makkelijk door heen prikken dan is het gaar.

De pruimen doe je in een pannetje met water en een scheutje mazhar (oranjebloesemwater), 1 theelepel kaneel en 1 theelepel suiker. Laat dit rustig karameliseren tot het water opgezogen is door de pruimen en lijkt alsof de pruimen zwemmen in dik honingachtig water, dan is het klaar. Niet te lang laten koken, de pruimen moeten niet helemaal slap raken. Als laatste voeg je er wat sesamzaadjes op.

Eieren koken en door tweeën snijden. Dan kan je opdienen. Begin met de saus dan het vlees daarover de pruimen en olijven. Er omheen wat eieren


1 reactie

  1. M. geplaatst op december 4, 2016 Beantwoorden
    Heerlijk recept!!!

Geef een reactie