Tien weetjes over de vastenmaand Ramadan

De maand Ramadan is meer dan alleen ‘niet eten en drinken’. Het staat uiteraard bekend als de vastenmaand, maar het is veel meer dan dat alleen. Het is de maand van inkeer en saamhorigheid, en tijdens deze periode staan bezinning en reflectie centraal. In dit artikel lees je tien weetjes over de vastenmaand Ramadan die je misschien nog niet wist.

 

1.) Ramadan (Ramadhan) is de negende maand van de islamitische maankalender. Het is voor moslims een heilige maand van inkeer en bezinning. Het vasten wordt gezien als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. Daarnaast is de maand Ramadan een gelegenheid om eigenschappen aan te leren als zelfbeheersing en uithoudingsvermogen, en leert het ons de baas te zijn over begeerten en lusten.

2.) Het vasten is één van de vijf zuilen van de islam (de vierde om precies te zijn), wat wil zeggen dat het een verplichting is voor gezonde, volwassen moslims. Voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, chronisch zieken en voor mensen voor wie het vasten gezondheidsproblemen kan meebrengen geldt een uitzondering. Dit geldt ook voor vrouwen die ongesteld zijn, ook zij zijn vrijgesteld van het vasten. Ze moeten dan wel hun gemiste dagen op een later tijdstip inhalen.

we-can-never-be-sinless-2

3.) De maand Ramadan is waardevoller dan de andere maanden en Laylat-al Qadr (Waardevolle Nacht) is beter dan duizend maanden samen. In deze nacht bracht de engel Djibriel (Gabriel) de eerste openbaring van de Heilige Koran aan de profeet Mohammed (vrede zij met hem). Volgens de meerderheid van de geleerden vindt Laylat-al Qadr plaats in de laatste tien nachten van de maand Ramadan.

4.) De negende maand staat naast het vasten ook in het teken van onthouding: tussen dageraad (Fajr) en zonsondergang (Maghreb) mogen moslims niet eten, drinken, roken of geslachtsgemeenschap hebben. Daarnaast is ook liegen, vloeken en kwaadspreken niet toegestaan.

geld-2

5.) ‘Zakaat al-Fitr’ is een verplichte vorm van liefdadigheid aan de minder bedeelden in de samenleving. Het is een financiële bijdrage die gedurende de gehele maand Ramadan kan worden uitgegeven tot de ochtend voor het gebed van ‘Eid al-Fitr’.

6.) Het vasten wordt in het Arabisch ‘sawm’ of  ‘siyam’ genoemd. De letterlijke betekenis van dat woord is ‘het zich onthouden van iets’. Dus het onthouden van eten, drinken, roken, geslachtsgemeenschap etc. tussen zonsopgang en zonsondergang met de juiste intentie van het vasten om hier het welbehagen van Allah mee te zoeken.

dadels-1

7.) Het vasten wordt voor het bidden van het Maghreb gebed met verse dadels verbroken. Als deze niet beschikbaar zijn kan men gedroogde dadels nuttigen en als je ook daar niet over beschikt kan je het vasten verbreken met water. Een iftar maaltijd wordt meestal met familieleden, vrienden, buren, kennissen en/of gasten en verder iedereen die langskomt, gezamenlijk genuttigd.

8.) Wist je dat het woord ‘Ramadan’ van het zelfstandig naamwoord ‘Ramad’ komt? Dit woord verwijst naar: ‘de hitte van de stenen, veroorzaakt door de intense hitte van de zon’. Vroeger vernoemden Arabieren de maanden naar de seizoenen waarin deze (maanden) vielen. Ramadan, die daarvoor ‘Natiq’  heette, viel toen tijdens de zomer, de periode van extreme hitte.

ramadanmubarak-2

9.) Voor moslims is het toegestaan om het vasten te verbreken als er sprake is van gevaar voor de gezondheid. Ook reizigers mogen het vasten onderbreken. In deze gevallen moet een moslim zijn vasten later, na de maand Ramadan, inhalen.

10.) Na ongeveer dertig dagen vasten is het tijd voor Eid al-Fitr. In Nederland staat het ook wel bekend als het Suikerfeest. Dit feest wordt over het algemeen in familiekring doorgebracht en gaat gepaard met zoete gerechten, lekkernijen en cadeautjes.

Over enkele weken zal de Ramadan in shaa’Allaah beginnen. Wij wensen iedereen die aan de Ramadan meedoet een gezegende vastenmaand! Moge Allah onze vasten accepteren, onze gebeden verhoren en onze zondes vergeven.


1 reactie

Geef een reactie