3 essentiële tips voor het minderen van suiker
Dat suiker één van de grootste dikmakers is, is iedereen in de voedingswereld het inmiddels wel over eens. Maar tegelijkertijd maakt de voedingsmiddelenindustrie het ons niet makkelijk om te stoppen met deze dikmaker. We worden nog wel eens misleidt door bijvoorbeeld de “kies bewust” sticker. Het is niet voor niets dat deze sticker onlangs is afgeschaft. Zo kwam je ‘m ook tegen op bijvoorbeeld producten als frietsaus.
Volgens gastblogger Marijn ten Bulte hoeft het maken van echt verantwoorde en bewuste keuzes op het gebied van voeding niet moeilijk te zijn. Met deze drie tips van Marijn kun je je suikerinname aanzienlijk verminderen.
1. Lees altijd de voedingswaarden op verpakkingen
“En dan bedoel ik ook áltijd. Veel fabrikanten van populaire voedingsmiddelen proberen je met slimme marketingtrucs toch hun suikerrijke product te laten kopen. Vaak ben je zelf ook nog in de veronderstelling dat je een verantwoorde en gezonde keuze hebt gemaakt.
Neem bijvoorbeeld yoghurtdrinks van Optimel of cruesli van Quaker. Op deze producten staan vaak leuzen als “geen suiker toegevoegd!”, “laag in vet!” of “van 100% volkoren!”. En over het algemeen liegen ze daar ook niet mee, maar als je er vervolgens iets verder induikt, dan zie je vaak pas hoe veel suiker er nog steeds in deze producten zit.
Neem ook bijvoorbeeld Optimel yoghurtdrink Framboos. Ondanks het feit dat hier op staat “geen suiker toegevoegd” krijg je per glas toch nog ruim 7 gram suiker binnen. Hetzelfde geldt voor de cruesli’s van Quaker: in de 4-noten cruesli zit bijvoorbeeld 12 gram suiker per 100 gram. Wil je echt gezonde en verantwoorde alternatieven? Kies dan voor melk (2,25 gram per portie) en havermout (1 gram suiker per 100 gram).
2. Vermijd “smaakjes”
Producten met smaakjes zitten vaak vol met suikers. Wil je verantwoorde keuzes maken, neem dan naturel varianten. Denk aan (Griekse) yoghurt en kwark. Deze producten heb je naast naturel ook in allerlei verschillende smaken, zoals aardbei, framboos, mango etc.
Vergelijk de voedingswaarden van het naturel product maar eens met de variant met een smaakje. Zo zit in volle Franse kwark ca. 5 gram suiker per 100 gram en in kwark met vanille smaak 12 gram suiker per 100 gram. Het is vaak even wennen aan het feit dat naturel een stuk minder zoet is, maar geloof me, na een paar weken wil je niet meer anders.
3. Vermijd suikerrijke (maar gezond ogende) tussendoortjes
Ook bij deze producten is vaak sprake van “slimme” marketing. Producenten van Liga, Sultana, ontbijtkoek en mueslirepen willen je vaak doen geloven dat hun producten gezonde tussendoortjes zijn. Maar niets is minder waar, bijna al deze producten zitten vol met suiker.
Neem bijvoorbeeld de Snelle Jelle kruidkoek: deze koek bevat maar liefst 41,9 gram suiker per 100 gram. Nee, beter kies je dan voor natuurlijke tussendoortjes zoals een gekookt eitje, een avocado met een beetje zeezout of een volkoren cracker met roomkaas. Het is niet alleen gezond maar het helpt ook nog bij op een gezonde manier afvallen. Waarom suiker en koolhydraten vermijden helpt bij afvallen lees je hier.”
Wat zijn jouw tips om je suikerinname te verminderen?
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like