8 tips om te studeren tijdens de Ramadan (+ dua voor kennis)

Ramadan en deadlines, ramadan en examens, ramadan en… Het maakt niet zo veel uit wat er achter het woordje ”ramadan” komt, de essentie blijft hetzelfde: veel moslimstudenten willen graag deze gezegende maand zo goed mogelijk benutten, maar anderzijds hun studie niet verwaarlozen.

Struggle je hier toch mee en heb je moeite met de juiste balans te vinden tussen jouw religieuze doelen en jouw studiedoelen? Najwa van Nakijkservice & Coaching Najwa deelt acht tips met ons die wellicht het studeren tijdens de ramadan voor je kunnen vergemakkelijken.

“Is het concentreren in deze periode wat lastiger geworden dan gewoonlijk? De combinatie van lange dagen, de veranderingen in de manier van leren, examens/tentamens/deadlines tijdens deze periode kunnen voor extra druk zorgen. Deze acht tips kunnen je helpen om jouw energieniveau op peil te houden!”

Tip 1: Maak een goede studieplanning

Plan jouw tijdschema ruim van tevoren in zodat je het organiseren van jouw relevante zaken (bv. lessen, colleges, herziening, de gebeden, rust en maaltijden) op de meest efficiënte manier kunt plannen. Zoek uit wat je moet doen en in welke tijdsperiode. Zo kun je je jouw pauzes rondom de gebedstijden inplannen. Door van tevoren in te plannen weet je al vroeg hoe je het beste kunt reviseren en je werk kunt organiseren. Dit zou je moeten helpen je efficiëntie te maximaliseren.

Tip 2: Pauzeer regelmatig tijdens het studeren

Zorg ervoor dat je zo goed mogelijk uitgerust bent. Vasten kan voor sommigen een lusteloos gevoel geven, maar door voldoende te slapen kun je dit onder controle houden.

Neem regelmatig een pauze. Push jezelf niet al te hard. Neem wat tijd volledig weg van je boeken en het computerscherm. Dit voorkomt dat jouw hersenen moe worden en kan je helpen om meer te concentreren tijdens het studeren. Je kunt in de tussentijd bijvoorbeeld even de Koran lezen, wat stretchen of een wandeling maken.

Probeer anders eens de Pomodoro methode uit. Op deze manier werk je met tijdsblokken: 25 minuten studeren, 5 of 10 minuten pauze en vervolgens studeer je weer 25 minuten. Je kunt 50 sessies met pauzes van 10 minuten nemen of ga voor 25 sessies met pauzes van 5 minuten.

Tip 3: Maak een smeekbede richting Allah

Allah ﷻ houdt ervan als een dienaar om Hem vraagt en Hij ﷻ moedigt dat aan in allerlei zaken. Een dua (smeekbede) zou ons eerste en laatste redmiddel moeten zijn. We dienen constant de hulp en het gemak van Allah ﷻ te zoeken terwijl we vasten en studeren.

Smeek Allah ﷻ om je te helpen, al je verantwoordelijkheden in evenwicht te brengen en een betere student te maken om met meer kennis en grip uit de ramadan te komen.

“En jullie Heer zei: “Roep Mij aan, dan geef ik gehoor aan jullie…” (Surah Ghaafir vers 60)

Tip 4: Maak gebruik van water

Probeer eens jouw gezicht en ogen met koud water te bespatten om te revitaliseren. Je kunt ook een douche nemen om een fris en prettig gevoel te krijgen, of vul een spuitfles met water zodat je dit regelmatig over je gezicht kan spuiten. Een plens koud water in je gezicht kan wonderen doen.

Ververs jouw wudhu (de kleine rituele wassing) om het gevoel van lusteloosheid te helpen verlichten. Als je je wast voordat je gaat bidden, zul je merken dat dit je wakker maakt en je de kracht geeft om te blijven studeren.

Tip 5: Voel je niet ontmoedigd

Je zou het gevoel kunnen hebben dat je de spirituele voordelen van de ramadan misloopt, omdat je door je studie minder tijd hebt voor extra gebeden, het reciteren van de Koran of liefdadigheidswerk. Als je met de juiste bedoeling studeert dan zul je met Allah’s wil beloond worden. Voel je dus niet ontmoedigd of teleurgesteld; je beloningen haal je in-sha-Allah via een andere weg binnen!

Tip 6: Maak de juiste voedselkeuzes bij suhoor

Probeer goede voedselkeuzes te maken bij het eten van suhoor (de maaltijd voor het aanbreken van de dageraad). Er wordt aangeraden om voedsel met een langzame energieafgifte te eten. Denk aan granen, haver, bonen en eiwitten. Probeer ook jouw vochtinname te maximaliseren. Gehydrateerd blijven is van vitaal belang voor je gezondheid, welzijn en cognitieve prestaties. Als je hoofdpijn en sufheid ervaart kan dit een teken van uitdroging zijn.

Tip 7: Vergeet je geestelijke gezondheid en welzijn niet

Wees aardig voor jezelf en vergeet je geestelijke gezondheid en welzijn niet. Lees gedurende jouw pauzes de Koran, doe islamitische kennis op en werk aan jouw innerlijke zelf. Zorg ook dat je voldoende beweegt, en tijd met je naasten en geliefden doorbrengt.

Tip 8: Zoek studiemaatjes

Voel je je toch gedemotiveerd in de ramadan om te studeren? Creëer dan een studiegroep met drie à vier vrienden of studiemaatjes. Ga aan het begin van de sessie uiteen en deel jouw doelen van de dag om ervoor te zorgen dat je elkaar verantwoordelijk houdt.

Studierooster tijdens de ramadan

De beste manier om in de ramadan te studeren is voor iedereen anders. Zoek een geschikte tijd die voor jou werkt en bekijk deze om de paar dagen om te zien of deze voor je werkt. Zo niet, pas het dan aan! Probeer wel genoeg te slapen om vermoeidheid te voorkomen. Zorg ervoor dat je ongeveer 7 uur slaap per dag hebt. Vergeet daarnaast ook zeker niet om tijd voor je persoonlijke doelen te maken die je voor jezelf in de ramadan hebt opgesteld.

Voorbeeld van een studierooster gedurende de ramadan:

  • Neem je nachtrust na het verrichten van het Isha- en Taraweeh gebed
  • Sta op voor suhoor. In het laatste gedeelte van de nacht kun je het Tahajjud-gebed verrichten en als je wilt een beetje studeren
  • Slaap verder na het verrichten van het Fajr-gebed
  • Sta vervolgens (vroeg) op om te studeren
  • Neem een pauze rondom het Dohr-gebed
  • Studeer daarna weer verder en rust uit na het verrichten van het ‘Asr-gebed
  • Verbreek het vasten (iftar) en verricht het Maghreb-gebed

Smeekbede voor profijtvolle kennis

Smeekbede in het Arabisch

اللَّهُمَّ إنِّي أَسْأَلُكَ عِلْماً نَافِعاً، وَرِزقاً طَيِّباً، وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً

 

Transliteratie van de smeekbede
Allahumma inni as’aluka ‘Ilman naafi’an, wa rizqan tayyiban, wa ‘amalan mutaqabbalan

Betekenis van de smeekbede
‘Oh Allah, ik vraag U om nuttige kennis, een goede voorziening en geaccepteerde daden.’ [Ibn Majah]

– Najwa van Nakijkservice & Coaching Najwa

Bron afbeeldingen: Shutterstock.com


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie