Dua bij het verbreken van het vasten (iftar)

De maand Ramadan is alweer aangebroken, de maand van de zegeningen. Tijdens de Ramadan vullen moslims hun dagen met een bijzondere vorm van aanbidding, namelijk het vasten. Wie aan vasten en islam denkt, denkt meteen aan Sawm al-Ramadan. Maar ook buiten deze maand kunnen er op veel momenten gevast worden. Indien je gaat vasten en de tijd voor Iftar is aangebroken, dan is het ook op zijn plaats om een smeekbede (dua) van de Profeet, vrede zij met hem, te verrichten.

Smeekbede in het Arabisch

ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ وَثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ

Transliteratie van de smeekbede
Dha-haba ddhama’oe wabtallati l-’oeroeqoe, wa thabata al-adjroe in shaa’Allah.’

Betekenis van de smeekbede
‘De dorst is verdwenen, de aderen zijn bevochtigd en de beloning is zeker, als Allah het wil.’

Deze dua vasten verbreken is overgeleverd door Aboe Dawoed en anderen


10 reacties

 1. Kirsty geplaatst op juni 18, 2015 Beantwoorden
  Interessant om te lezen! Ik vind de betekenis achter de Ramadan wel heel mooi en knap ook dat er zoveel mensen zijn die het volhouden! Dat het vasten met dadels verbroken wordt wist ik trouwens helemaal nog niet.
 2. Monique | WritingMonique geplaatst op juni 18, 2015 Beantwoorden
  Ik vond dit heel interessant om te lezen, veel wist ik nog niet! Ik vind de betekenis achter de Ramadan echt prachtig!
 3. Jasmine geplaatst op juni 20, 2015 Beantwoorden
  Dit is zeer handige informatie voor de niet Ramadan kenners, ongeveer alles heb je erin besproken. De dadelverkoop zou wel stijgen deze maand. Ik hoop dat het bij jullie allemaal goed geregeld is, want ik zag in het nieuws dat het ritueel slachten niet overal even makkelijk is in slachthuizen.
 4. Mayara Esther geplaatst op juni 20, 2015 Beantwoorden
  Net nu ik van plan was om veeeeel meer groente en fruit te gaan eten hihi. :$
 5. Kimberly geplaatst op juni 22, 2015 Beantwoorden
  Wat een interessant artikel! Ik wist zelf echt niets over de Ramadan. Ik ben zelf Katholiek, maar ben altijd heel erg geintresseerd in andere geloven en culturen dus ik vond het echt leuk om te lezen.
  1. Ramadan Recepten geplaatst op juni 22, 2015 Beantwoorden
   Bedankt voor jullie positieve reacties! Dit vinden we heel fijn om te horen :)
 6. Fatima geplaatst op juli 2, 2015 Beantwoorden
  Stichting Actie voor Marokko Stichting actie voor Marokko helpt arme mensen in Marokko aan benodigdheden om een beter en een menswaardig bestaan voor ze te realiseren. Door middel van acties worden gelden geworven om arme mensen in Marokko te helpen. De stichting is afhankelijk van gelden van donateurs en sponsors. Stichting Actie voor Marokko heeft als missie om zoveel mogelijk arme mensen in Marokko te helpen aan een beter en menswaardig bestaan te helpen. Het gaat om mensen die het financieel zo zwaar hebben, dat ze niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Stichting Actie voor Marokko helpt deze mensen, dat kan door voedsel, kleding, medicijnen, onderdak of andere benodigdheden. Volg ons op Facebookpagina: https://www.facebook.com/pages/Stichting-Actie-voor-Marokko/442977999138002
 7. Karima geplaatst op juni 21, 2017 Beantwoorden
  In principe de gehele maand wel iets moois. Maar als ik toch moet kiezen, kies ik voor lailatu al qadr. Want dan komen wel als familie samen. Verbreken we het vasten samen en dat momemt voelt extra bijzonder. Het naar de moskee gaan is ook extra bijzonder. De nacht dat er vergelijken met de rest van de ramdan ceel meer mensen bidden. Ons moskee is altijd propvol. Men is extra leuk aangekleed. De hele sfeer van die nacht is magisch. Elk jaar weer.
 8. wilmavdh geplaatst op april 13, 2021 Beantwoorden
  Ik ben blij deze site gevonden te hebben, om voldoende gezonde simpele recepten te vinden voor het verbreken van het vasten. Heel blij :)

Geef een reactie