Een overzichtelijke introductie tot de Libanese keuken

Meze, bulgur, hummus, tabbouleh: het heerlijke eten uit het Midden-Oosten wordt steeds populairder. Libanees eten is daar een onderdeel van. Het is een mengeling van Arabische, Turkse en Franse eetcultuur. Als gevolg daarvan wordt de Libanese keuken vaak beschouwd als een van de beste ter wereld. Het bestaat uit veel groenten en de belangrijkste smaken komen meestal van verse peterselie, citroen en munt. Laten we kijken wat de Libanese keuken te bieden heeft!

Wat onderscheidt de Libanese keuken?

Meze, dat in Libanon Meza wordt genoemd, is gebruikelijk in verschillende landen in het Midden-Oosten en is een typisch kenmerk van o.a. de Turkse en de Libanese keuken. Het bestaat uit vele kleine gerechten die net als tapas worden geserveerd en vaak als voorgerecht wordt gegeten. Wanneer je naar een restaurant in Libanon gaat en tegen de ober zegt dat je wat meza wilt, hoef je niet precies de gerechten op te noemen. Dan komt de ober met 10-15 kleine schotels die, naast hummus en diverse roerbakgerechten, altijd wel wat ingemaakte groenten, olijven, baba ganoush en brood bevatten.

Tabbouleh hoort altijd beschikbaar te zijn. Om een echte Libanese versie te maken, wordt evenveel fijngehakte peterselie gebruikt als fijngehakte tomaat. Vervolgens voeg je lente-uitjes met het steeltje toe, of als alternatief rode ui, vers geperste citroen, olijfolie en verse of gedroogde munt. Met deze Libanese recepten kun je ook thuis zelf de smaak te pakken krijgen!

Maaltijdgerechten zijn een mengeling van vele verschillende historische gebeurtenissen, culturen en landen. Zij hebben veel inspiratie uit Turkije gehaald, zoals diverse dolma’s, dolma’s van druivenbladeren, stoofpotten van bonen en stoofpotten van vlees. Uit Griekenland komen tzatziki en auberginegerechten zoals moussaka. Veel gerechten die in dit artikel vermeldt staan zijn ook terug te vinden in andere Midden-Oosterse keukens als Syrisch en Jordaans.

Het is ook gebruikelijk om de gefrituurde ovaalvormige balletjes kibbi op meze-tafels aan te treffen. Het gerecht wordt rauw, gebakken of gegrild gegeten en wordt gemaakt door gemalen vlees en bulgur te mengen met noten, uien, pijnboompitten, basilicum en marjolein.

Recepten voor meze-gerechten uit verschillende delen van het Midden-Oosten:
  • Hummus – de klassieke kikkererwten roerbakschotel.
  • Baba ganoush – gemaakt met geroosterde of gebakken aubergine, tahini en uitgeperste citroen.
  • Msakaa – Libanese moussaka.
  • Mhamara – pittige paprikapasta met walnoten
  • Bulgursalade – met quinoa en druiven.
  • Wijnbladeren knoedels – gevuld met een pittige vegetarische mix. Als je ze goed bakt, smelten ze bijna in je mond.
  • Fattouch – een gemengde salade van allerlei groenten met khubz en dressing van granaatappelsiroop.

Wat zijn de meest voorkomende kruiden en specerijen?

Kaneel is zeer populair, niet alleen als dessert maar ook om te koken en meestal met rijst. Koriander en peterselie worden ook veel gebruikt. Een andere populaire specerij is sumak, een natuurlijk zure specerij die onder andere in fattouch wordt gebruikt.

Wat eten de mensen in Libanon over het algemeen?

Ontbijt:

Het meest voorkomende ontbijt is manakish/manaish, een soort pizza met verschillende vullingen zoals kaas en zaatar. Dit wordt ook vaak tijdens lunch of als snack gegeten. Zaatar is een zuur kruidenmengsel met sesamzaad, als een “pesto uit het Midden-Oosten”. Het is ook gebruikelijk om ’s morgens hummus te eten, of een warme stoofpot met bonen, knoflook, citroen en pitabrood. Er wordt thee bij gedronken. Koffie drink je zodra je wakker wordt, voor het ontbijt. De meest voorkomende is Turkse koffie met kardemom.

Lunch:

Net als in Zuid-Europa wordt de lunch tussen 14.00 en 15.00 uur genuttigd. Vaak is het een lichte stoofschotel met brood en een roerei van aubergines. Of bulgur met vlees en tomatensaus. En veel groenten.

Diner:

Het diner wordt ook later geserveerd dan in Nederland – vaak pas om 22.00 uur. Hier zijn enkele veel voorkomende dinergerechten:

Maklouba – een auberginegerecht met gekruide rijst, tomaat en ui. Er zijn verschillende manieren om het te bereiden, maar het moet altijd ondersteboven worden opgediend, en velen bedekken het met noten en rozijnen.

Loubia bi zeit – gemaakt van sperziebonen gestoofd in een heerlijke tomatensaus met olijfolie, knoflook en ui. Het gerecht wordt het best geserveerd met pitabrood en veel groenten ernaast.

Molokhia – een stevige stoofpot van kip op basis van groene bladeren, molokhia genaamd, die in Egypte en het Midden-Oosten veel worden gebruikt in soepen en stoofschotels.

En als toetje?

Veel gebakjes zijn geïnspireerd op de Franse keuken. Denk dan bijvoorbeeld aan zoete croissants gevuld met chocolade of room.

Als alledaagse koffie is maamoul gebruikelijk. Het is een traditioneel en zeer geliefd koekje in het Midden-Oosten, dat vooral in Libanon en Syrië, maar ook in Palestina wordt gemaakt. Het is gevuld met noten, dadels, walnoten, en pistachenoten.

Een andere delicatesse is “Aish el saraya”, een heerlijke Libanese broodpudding. De basis is gemaakt van gevormde frieten die worden geroosterd en waarover siroop wordt gedruppeld. Dan giet je er melkpudding over en werk je het af met wat room en fijngehakte noten. De naam betekent “brood en kasteel”, omdat in het verleden alleen vorsten zich Frans brood konden veroorloven. Maar tegenwoordig eet iedereen het. En baklava, natuurlijk.

Bron afbeeldingen: Shutterstock.com


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie