Het eetdagboek van… Dalila van Dalila’s Cuisine

In de rubriek “Het eetdagboek van” krijg je als het ware een kijkje in de keuken van een ander. Op deze manier wordt je hopelijk geïnspireerd om nieuwe gerechten uit te proberen. In deze gastblog deelt Dalila van Dalila’s Cuisine haar culinaire belevingen met ons.

“Salaamou 3aleykoum iedereen! Ik ben Dalila, wellicht kennen de meeste van jullie mij als Dalilacuisine op Instagram. Ramadan Recepten heeft me gevraagd of ik een artikel zou kunnen schrijven. Bedankt daarvoor! Ik voelde mij eerlijk gezegd vereerd en het leek me superleuk om mijn eetdagboek te delen met anderen.

Mijn passie is koken en bakken. Van kleins af aan keek ik met mijn moeder mee in de keuken. Soms mocht ik meehelpen en dat vond ik super! Het begon allemaal met samen koekjes bakken en daarna begon ik zelfstandig cupcakes te bakken. Ik kook nu bijna dagelijks en dat vind mijn moeder niet erg kan ik jullie vertellen.

Het leukste van alles is natuurlijk het gerecht met liefde maken, maar vooral wanneer we met z’n allen aan tafel zitten en samen genieten. Zoals ze altijd zeggen: ‘Cooking is love made visible’. Dankzij mijn moeder ben ik de persoon wie ik nu ben. Moge Allah alle moeders Jannah El-Firdaus schenken!

Ramadan is aangebroken en we zijn nu al meer dan 1 week verder al-hamdoulilah! Ik vind het belangrijk om tijdens de ramadan op je voeding te letten. Niet te veel deegwaren, maar ook niet te veel gefrituurde hapjes. Tijdens de ramadan zie je dat vaak terugkomen, zoals loempia’s, bladerdeeghapjes en gevulde broodjes. Ik ga mijn eetdagboek tijdens de ramadan met jullie delen, kijken jullie mee?”

Dag 1 – Makrout

Wanneer je chebakia ziet dan weet je gewoon dat het ramadan is. Het is een zoet honingkoekje en dus helaas niet gezond, maar wel heerlijk bij de harira! Ik raad je ook echt aan om maar 1 tot 2 stukjes per dag te eten. Boordevol suiker op een lege maag is niet echt verstandig.

Alhoewel chebakia heel het jaar door wordt gegeten, blijft dit toch wel een favoriet tijdens de ramadan met een kom soep en dadels erbij. Ik heb dit keer makrout gemaakt. Dit is ook een honingkoekje, maar dan gevuld met dadelpasta. De originele vorm is een ruit, maar dit keer heb ik gekozen voor de ronde variant.

Dag 2 – Baklava Rolls

Ikzelf ben niet zo een fan van baklava, ik vind ze namelijk te zoet. Ik had wel zin om ze te maken en daarna weg te geven aan mijn familie en buren. Het is een heel simpel recept en zo gepiept! Toen ik eenmaal klaar was heb ik toch een stukje geproefd, want ja… je moet natuurlijk alles proeven wat je maakt. Ik vond het heerlijk en juist niet te zoet. Dit is lekker met een bakje koffie of thee na de iftar. Ook lekker voor ‘Eid!

Dag 3 – Harira

Ramadan is geen ramadan zonder soep! Tijdens de ramadan eten wij (bijna) dagelijks harira soep, maar soms ook een groentesoepje. Ik ben nog van plan om linzensoep te maken insha’Allah. Het leuke aan soep is dat je er van alles in kan doen, dus maak er ook gebruik van. Doe zoveel mogelijk groentes erin, zo krijg je het snel binnen. De ene doet er meel in, de ander weer niet.

Door meel zit je echter sneller vol en kan je niet veel eten na een kom soep. Dus mijn tip voor jullie; als je soep (harira) maakt, mix dan een halve courgette met een beetje water in een blender en voeg het aan je soep toe. Dit is een andere manier om je soep wat dikker te krijgen. Het is ook nog eens gezonder! Probeer het eens uit zou ik zeggen.

Dag 4 – Msemmen

Op social media zag ik ze na de eerste dag van de ramadan overal verschijnen: msemmen. Heerlijk met een glaasje Marokkaanse muntthee en La Vache qui rit en/of honing. Ik had er zoveel zin in gekregen, dat ik na school even snel msemmen ging maken voor suhoor, want bij iftar kan ik het niet op. Ik had het echt gemist, msemmen blijft toch wel een favoriet!

Dag 5 – Quiche

Quiche, wie houdt daar niet van? Oooh zo lekker en oooh zo simpel! Je kan ze met alles vullen en het deeg hoeft niet eens te rijzen. Je laat het even in de koelkast rusten en ondertussen ben je bezig met het maken van de vulling. Ook met dit gerecht zou ik niet zuinig doen met groenten.

Ik had mijn quiche gevuld met lekker veel verse groenten en gemarineerde kipfilet. Wij hebben er intens van genoten. De volgende dag kreeg ik via Instagram DM’s binnen. Twee leuke meiden hadden mijn quiche gemaakt en hebben er ook echt van genoten!

Dag 6 – Griesmeelpudding

Toetjes, toetjes en nog eens toetjes! Tijdens de ramadan is het wat mij betreft niet te missen. Lekker fris, licht, smeuïg en/of zwaar. Je hebt ze in alle soorten en maten. Het Oreo toetje is echt een ramadan toetje geworden, maar daar ging ik vandaag niet voor. Vandaag wilde ik namelijk wat anders. Ik heb een heerlijke, simpele griesmeelpudding gemaakt.

Het ideale eraan is dat je alles al in huis hebt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is griesmeel, melk, vanillesuiker en suiker. That’s it! Heerlijk fris voor na de iftar met chocolade saus en wat rode fruit. Je kan natuurlijk er van alles op doen, aan jou de keus!

Dag 7 – Empanadas

Het was echt een tijdje geleden dat ik empanadas had gegeten. Ik snakte er de hele dag naar, dus heb ik ze gemaakt. Empanadas zijn overheerlijke Spaanse broodjes gevuld met gehakt. En ook hier geldt: wees niet zuinig met het gebruik van groenten. Hoppa, lekker veel en vers! Het belangrijkste is dat je je vulling goed laat uitlekken na het bakken.

Er mag geen vocht in het deeg zitten als je de empanadas gaat vouwen. Dat is echt mijn gouden tip aan jullie. Ook dit gerecht is simpel en snel gemaakt. Je laat ze minimaal 1 uur rijzen en bakt ze 30 minuten in de oven. Dit is echt een aanrader! Ben je benieuwd hoe ik ze heb gemaakt? Ga dan naar mijn Instagram-account voor het recept.

Dag 8 – Chiazaadjes & Detox thee

Na het Tarawieh gebed drink ik altijd smoothies en voordat ik ga slapen drink ik detox thee. Detox is een afkorting van detoxificatie (ontgiften). Detoxicificatie betekent in principe het reinigen van je lichaam, met name het reinigen van je organen. Het doel van detoxen is om fitter te worden en op de dag meer energie te hebben. Je ontgift je lichaam door middel van kruiden. Heel simpel gezegd; detox thee is gewoon een thee met kruiden.

Tijdens de ramadan is het heel belangrijk om veel te drinken. Je hebt vitamines nodig en om ze snel binnen te krijgen maak ik smoothies. Je kan echt oneindig variëren met fruit, maar wat ik altijd bij al mijn smoothies toevoeg zijn chiazaadjes.  Het is een uitstekende bron van omega 3-vetzuren. Daarnaast zit het vol belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten die je helpen om je lichaam en stofwisseling optimaal in vorm te houden. Het kan je helpen om af te vallen, gaat hongergevoel tegen en verbetert je darmfunctie.

Dag 9 – Kwark

Wat eten jullie bij suhoor? De ene drinkt alleen water met een dadel, de ander eet weer heel uitgebreid. En ik? Ik heb altijd weinig tijd. Meestal eet ik het liefst iets van deegwaren, want dan zit ik in een korte tijd snel vol. Soms eet ik ook kwark met fruit, chiazaden en ongezouten noten. Dat vind ik echt heerlijk, als het aan mij lag at ik het iedere dag. Supergezond ook!

In kwark zitten veel eiwitten en fruit is sowieso al goed voor je. Noten bevatten ijzer, vitamine E en vitamine B1. Ook zitten er veel (goede) onverzadigde vetten in. Deze helpen ons lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten en het slechte cholesterolgehalte te verlagen.

Nog een paar tips waar je op kan letten tijdens de ramadan:

  • VET: Eet zo weinig mogelijk vetrijke voeding. Dit soort voeding maakt je slaperig en kan brandend maagzuur veroorzaken.
  • ZOUT: Zout voedsel, zoals chips, maakt de dorst overdag erger.
  • PITTIG: Vermijd pittig eten. Het kan brandend maagzuur veroorzaken en werkt ook nog eens vochtafdrijvend, waardoor je overdag extra dorst krijgt.

Dit was mijn eetdagboek, ik hoop dat het leuk was om te lezen!

Veel liefs,
Dalila

Benieuwd naar de heerlijke recepten van Dalila met stapsgewijze uitleg? Neem dan eens een kijkje op haar Instagram account: @dalilas.cuisine


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie