Het eetdagboek van… Madelon van Waymadi.nl

Vanaf vandaag starten wij op Ramadanrecepten.nl een nieuwe rubriek genaamd “Het eetdagboek van”. Op deze manier krijg je als het ware een kijkje in de keuken van een ander, en hopelijk wordt je zo geïnspireerd om nieuwe gerechten uit te proberen. In deze allereerste gastblog deelt Madelon van foodblog Waymadi.nl haar culinaire belevingen met ons.

“Salaam aleykoum! Misschien kennen jullie mij al door mijn eigen (food)blog. De crew van RamadanRecepten vroeg mij of ik voor jullie een eetdagboek wilde bijhouden. Hartstikke leuk! Daar zegt deze multiculti kookverslaafde natuurlijk geen nee tegen. Een paar jaar geleden schreef ik met veel plezier wekelijks ‘What did we eat’ artikelen. Kijken jullie mee wat wij de afgelopen tijd aten?”

 

dadelstroop flapjacks

Dag 1

Met een drukke peuter thuis schieten mijn eigen maaltijden er nog wel eens bij in. Niet gezond, I know, daarom heb ik graag een alternatief liggen. Flapjacks maak ik bijna elke week. Hubby eet ze bij zijn dagelijkse kopje koffie, ik eet ze graag als tussendoortje of als vervanging van een maaltijd. Zo goed vullen ze! Op de foto zie je mijn nieuwste versie met dadelstroop.

halal fried chicken biryani

Dag 2

Fried chicken biryani. Biryani is verslavend lekker. In Nederland ben ik nog geen biryani tegengekomen zoals ik die in de UK proefde. Hubby en ik gingen dus aan de slag om de voor ons perfecte biryani te maken. Deze versie met gefrituurde gemarineerde kipdrums en geurige basmatirijst is het resultaat!

halal donerpizza jalapeno

Dag 3

We hadden vandaag een drukke dag. Veel afspraken buiten de deur en weinig tijd om over het eten na te denken. Dan bestel je een pizza. Deze dönerpizza bestellen we bij de zaak van een goede vriend van mijn man zodat we zeker weten dat hij echt halal is. Hubby heeft deze pizza in het verleden zelf samengesteld, inmiddels is dit een van de favorieten van vaste klanten. De pizza met Italiaanse bodem wordt belegd met veel döner, veel jalapeño’s, extra kaas, ui en paprika. De peuter is hier gek op en snoept graag stukjes döner. Bij de pizza eten we gebakken gekruide aardappelschijfjes en lekker veel knoflooksaus. Samen naar knoflook ruiken is echte liefde toch ;)

kaaspannenkoeken

Dag 4

Hubby had al een paar dagen zin in pannenkoeken als ontbijt. En dan bedoelt hij kaaspannenkoeken. Iets met gek op kaas. Dus bakten de peuter en ik een flinke stapel kaaspannenkoeken van speltbloem. Ik bak met 2 of 3 pannen tegelijk dus ze zijn vlot klaar. Speltbloem met melk naar keuze en een snuf zout, geraspte kaas bij de hand en bakken maar. Deze pannenkoeken zijn ook de dag erna nog lekker, die warm ik gewoon op in een hete pan en ze smaken weer zoals vers.

Lamstajine arabische rijst en salade

Dag 5

Goede vrienden hebben recent een prachtig meisje gekregen ma-sha-Allah. We kregen dus vers geslacht lamsvlees mee. Tajine it is! Ik vind ribstukken heerlijk om tajine mee te maken. Ik marineer het vlees met ras al hanout, Adobo Hot Chili en olijfolie en bak het aan op hoog vuur om het dicht te schroeien. Daarna gaan ze in de tajine met 2 gesneden uien, groene pepers en (cherry)tomaatjes. Afhankelijk van de hoeveelheid is het vlees ongeveer anderhalf uur later zo mals dat het bijna van het bot afvalt. Lekker smullen met hubby’s Arabische rijst en salade op Sudanese wijze.

homemade granola met dadelstroop

Dag 6

Granola is mijn nieuwe verslaving op havermoutgebied. Ik ben een havermoutjunkie en gebruik dit gezonde graan erg veel. Granola is eigenlijk gewoon muesli en dat is heel simpel om zelf te maken. Mijn versie van gezonde granola is gemaakt van dadelstroop, havermout, lijnzaad, zonnebloempitten, cranberry’s, gele rozijnen en amandelvlokken.

Foul Sudani

Dag 7

Foul Sudani. Een van de eerste gerechten die ik van de Sudanese keuken leerde kennen en waar ik nog steeds gek op ben. Tijdens mijn zwangerschap heb ik regelmatig hubby midden in de nacht wakker gemaakt om dit klaar te maken hihi. Foul (een gerecht van fava bonen) wordt in veel Arabische landen gegeten, maar niet op deze manier. De bonen worden gekookt met tomaten en kruiden zoals komijn. Daarna opgediend met fetakaas en gesneden stukjes ui. Ik vind koriander of rucola erbij ook erg lekker. Foul eet je met (plat)brood met je handen. Op de foto zie je er Egyptische Shakshouka bij, een gerecht met gebakken eieren in tomatensaus.

gebakken vis arabische rijst avocadosalade

Dag 8

De afgelopen dagen zijn erg druk geweest. We eten dus vaak simpel. Hubby marineert stukken vis met onder andere komijn en zout en ik bak ze in een jasje van speltbloem. Heerlijke Arabische rijst met samna (ghee) en avocadosalade eten we daar altijd bij. Echt een perfecte combi!

homemade halal hamburger

Dag 9

De peuter wordt altijd erg enthousiast als ik hamburgers maak. Vaak heb ik zelfgebakken speltbolletjes liggen, op de foto zie je hamburgerbroodjes uit de winkel. De truc om deze het lekkerste te maken is ze te grillen in de pan waar ik de halal hamburger in grill. Ketchup, Amerikaanse mayo, vers gebakken uien en een plak kaas maken deze burger verslavend lekker. Natuurlijk staat er wel een groot bord rauwkost op tafel om naast de hamburgers lekker weg te eten. Heb ik of hubby even geen inspiratie wat we gaan eten, dan eten we deze hamburgers.

halal chickenstrips tahina yoghurt saus maistortilla

Dag 10

Zie je reclame van KFC dan zie je Chicken Strips. Maar die zijn helaas niet halal dus maken we ze graag zelf. Kippendijen snijd ik in lange stukken, marineer ze in melk en haal ze daarna door pittig gekruid speltbloem, geklutst ei en gecrushte cornflakes waar ik nog wat chiliflakes door heb gedaan. Pittig het allerlekkerste haha. De maistortilla’s warm ik op in een gietijzeren pan en bestrijk ze met een mengsel van tahin, yoghurt en knoflook. Rauwkost erbij en smullen maar.

mexicaanse-enchiladas

Dag 11

Om dit eetdagboek af te sluiten heb ik een van onze grootste favorieten bewaard. Mexicaanse Enchiladas rojas de pollo. Deze Enchiladas zijn mijn ultieme comfortfood. Het geheim is de zelfgemaakte saus. Met malse kippendijen, maistortilla’s, kaas en vers gehakte koriander is dit elke keer een groot succes.

Benieuwd naar meer recepten van Madelon? Neem dan eens een kijkje op haar blog Waymadi.nl of volg haar via Facebook en Instagram!


8 reacties

 1. Kirsty geplaatst op februari 1, 2016 Beantwoorden
  Wat heb je heerlijk gegeten zeg! Ik ga meteen even op je blog kijken, want als je zo lekker eet, moeten daar wel heerlijke recepten op staan :)
 2. Dascha geplaatst op februari 1, 2016 Beantwoorden
  Oh, dat ziet er lekker uit zeg! xoxo
 3. Monique | WritingMonique geplaatst op februari 2, 2016 Beantwoorden
  Wat een ontzettend leuke nieuwe rubriek! De maaltijden zien er heerlijk uit!
 4. De Dotties geplaatst op februari 4, 2016 Beantwoorden
  Ik ben heel nieuwsgierig naar die kaaspannekoeken!
 5. cuisine celine geplaatst op februari 6, 2016 Beantwoorden
  Dit ziet er allemaal lekker uit!
 6. Florentine geplaatst op februari 9, 2016 Beantwoorden
  Zo leuk om te zien, en wat een prachtige foto's!!
 7. Nilou geplaatst op februari 9, 2016 Beantwoorden
  Heerlijke recepten allemaal!
 8. Jacqueline geplaatst op september 17, 2018 Beantwoorden
  Hoe kom ik bij de recepten waar de beschrijving e.d. bij staan?

Geef een reactie