Hoe kom je gezond de Ramadan door?
Over een paar weken is het weer zover, de jaarlijkse spirituele maand waar elke moslim op wacht. In de maand ramadan wordt er van de dageraad tot zonsondergang gevast. Vasten kan een positieve invloed hebben op de gezondheid, maar het kan ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Dit komt niet door het vasten zelf, maar wel om de keuzes die je tussen iftar en suhoor maakt. Welke en hoeveel voedingsstoffen krijg je binnen?
Wij vroegen diëtiste Samira Bourhaleb-Toub en haar stagiaire Jamila Saidi wat de beste manier is om de ramadan gezond te doorstaan.
Samira & Jamila aan het woord…
“Naast dat het vasten vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, biedt het ook de mogelijkheid om bewuster te eten. Vooral met het warme weer wat verwacht wordt deze zomer. Waar de ene zich voorbereidt op de spirituele kant van de ramadan, is de andere bezig met ‘Wat voor hapjes kan ik maken tijdens de ramadan?’. Laten wij zeggen: less is more!
Net als voorgaande jaren heeft de ramadan ook dit jaar te maken met lange vastentijden en korte eetmomenten. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan een gezond eetpatroon. Tijdens deze maand verandert iemand zijn eet- en leefpatroon. Het is dan ook essentieel om tussen de dageraad en zonsopgang gebalanceerd te eten en te drinken. Probeer in die tussentijd genoeg water te drinken om uitdroging te voorkomen. Op deze manier kun je de volgende dag ook beter doorkomen.
Het warme weer kan ervoor zorgen dat gerechten te zwaar op de maag vallen. Of dat er geen inspiratie meer is, terwijl je natuurlijk wel alle kanten op kan tijdens de ramadan. Tijdens het vasten treden er allerlei processen in het lichaam. Normaal gesproken is glucose de brandstof van je lichaam wat opgeslagen wordt in de lever. Na 8 uur vasten is die glucose echter op en schakelt het lichaam over op het verbranden van vet, waarna ook de spieren aan de beurt komen.”
Gezondheidstips voor tijdens de Ramadan
Suhoor – Helaas staan veel mensen niet op met suhoor om te bidden en/of te eten. Zonde! Naast dat dit veel hasanaat (beloning voor goede daden) oplevert, is het ook een belangrijk eetmoment. Zie dit als een eerste hoofdmaaltijd van de dag en vergelijk dit met een ontbijt. Vind je het lastig om met suhoor iets binnen te krijgen? Maak dan zelf smoothies met bijvoorbeeld dadels, melk en verschillende fruitsoorten. Je kan er ook voor kiezen om lijnzaad toe te voegen zodat je extra vezels binnen krijgt. Let wel: lijnzaad heeft een laxerende werking.
Koolhydraten – Tijdens het vasten kun je beter kiezen voor complexe koolhydraten. Deze verteren namelijk langzamer dan eenvoudige koolhydraten en geven daarnaast meer energie. Complexe koolhydraten kun je vinden in verschillende soorten granen, zaden, bonen, linzen en zilvervliesrijst. Ook vezelrijke producten zijn een aanrader voor de ramadan. Denk aan volkorenbrood, groene bonen, vijgen, pruimen, dadels en fruit. Deze producten geven een verzadigd gevoel waardoor je dus langer vol zit.
Tip: Zorg ervoor dat je niet te veel koolhydraatrijke maaltijden eet, deze worden uiteindelijk omgezet in suikers. Dit zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel waardoor je slechts voor een korte tijd energie hebt. Zodra die energie is uitgewerkt, wordt je moe en lusteloos.
Vetten – Producten die je het beste kunt vermijden zijn gefrituurde producten. Deze bevatten namelijk een hoge hoeveelheid aan vet. We weten allemaal dat de verleiding groot is om ‘makkelijk’ te frituren voor de iftar, maar deze vette snack vindt het lichaam moeilijk om te verteren. Hier kun je buikkrampen en andere lichamelijke klachten van krijgen. Mocht je toch overwegen om te frituren, denk er dan over na om het in de oven te bereiden.
Drinkvocht – Bij warm weer is het verleidelijk om eerst te beginnen met een glas koud water. Voor de maag is dit helemaal niet fijn. Wees lief voor je maag en gebruik lauwwarm water. Probeer niet in één keer te veel te drinken, dit kan voor een vollere gevoel in de maag zorgen wat soms als onprettig kan worden ervaren. Het kan ook leiden tot weinig eetlust, waardoor er minder van andere belangrijke producten gegeten kan worden. Verdeel dus het aantal glazen water over de eetmomenten.
Groenten – In de praktijk komen wij heel vaak tegen dat er tussen iftar en suhoor weinig groenten gegeten wordt. Eigenlijk noemen wij dit ‘groenten-armoede’. Maak juist volop gebruik van groenten door bijvoorbeeld standaard een salade bij de iftar te serveren of de traditionele soepen te vervangen door een rijkgevulde groentesoep. Het wordt ook aanbevolen om groenten te verwerken in warme gerechten. Naast dat ze boordevol vitaminen en mineralen zitten, bevatten ze ook voedingsvezels die voor een goede stoelgang kunnen zorgen.
Zout – Wees zuinig hiermee. Wanneer er tijdens de iftar (of later op de avond) gerechten of producten worden gegeten waar veel zout in zit, kan dit tijdens warme dagen voor een extra dorstgevoel zorgen. Een hele dag met zo’n dorstgevoel rondlopen is natuurlijk niet zo fijn.
Blijf vooral in beweging – Voldoende lichaamsbeweging geeft juist meer energie aan het lichaam.
Wij wensen je een zeer gezonde Ramadan toe en Ramadan mubarak.
Samira Bourhaleb-Toub
Jamila Saidi
Ben je op zoek naar gezonde recepten? Klik dan hier!
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like