Me-time: als moeder meer tijd creëren in de ramadan

Ramadan is een maand waarbij je ieder jaar weer hoopt om deze mee te mogen maken; je raakt spiritueel herladen en komt dichter bij Allah middels je goede daden van aanbidding. Soms kan dit voor een (alleenstaande) moeder knap lastig zijn met alle verantwoordelijkheden die zij draagt. Denk dan aan de zorg voor de kinderen, eventuele werk of studie, huishoudelijke taken die gedaan moeten worden, en natuurlijk de nodige aandacht voor andere dierbaren om haar heen.

Wij vroegen daarom Asma Bouhotan, oprichter van Growing Muslim en zelf moeder van twee jonge kinderen, wat haar adviezen zijn voor drukke moeders die naast hun dagelijkse bezigheden ook hun eigen ramadan doelen willen behalen.

“Voor elke moslim is de ramadan dé maand om op vele vlakken te groeien in zijn of haar ontwikkeling. Of het nu om spirituele- of om persoonlijke ontwikkeling gaat; wij dienen deze kans met beide handen aan te grijpen. De gelegenheid om aan jezelf te werken en in het goede te groeien verdient elke moslim, dus ook jij als moeder! Ik geef je graag wat extra handvatten en heb vijf tips verzameld waarmee je het maximale uit deze maand kunt halen. Op deze manier kan je als ouder meer tijd voor aanbidding in de ramadan creëren.”

1. Maak een persoonlijke planning voor jouw daden van aanbidding

Goed plannen is het halve werk, ook tijdens de ramadan! Maak een planning voor de gehele ramadan zodat je jouw beoogde doelen makkelijk binnen deze maand kunt behalen. Kies de momenten uit waarop jij standaard even wat rust hebt en plan deze puur en alleen voor Allah ﷻ in. Zo kun je bijvoorbeeld plannen om in de vroege ochtenden, waarbij alle kinderen nog op bed liggen, enkele bladzijdes uit de Koran te lezen. Zo weet je zeker dat niemand je zal storen en kan je met Allah’s wil je doel behalen.

2. Leg de focus niet op de maaltijden, maar op aanbidding

Mocht je elke ramadan meer dan drie uur lang voordat de iftar aanbreekt in de keuken zwoegen, dan kun je er dit keer voor kiezen om maaltijden te bereiden waarbij je binnen een uurtje klaar bent. Zo heb je toch nog een paar uur vrij kunnen maken voor aanbidding. In deze extra uurtjes kun je ontzettend veel goeds verrichten zoals het lezen van de Koran, kennis opdoen, dhikr verrichten etc. Kook dus wat simpels, want deze maand draait immers om ons geloof en niet om het eten.

3. Besteed de tijd met je kinderen op een slimme manier

We weten allen dat het opdoen van kennis een deugdelijke daad is en beloond wordt. Maar wat nou als je samen met je kinderen kennis opdoet? Hiermee sla je twee vliegen in één klap; je kinderen zijn even zoet én jullie doen beiden kennis op. I-DE-AAL als je het mij vraagt! Er zijn talloze leuke en speelse manieren om dit te kunnen doen.

Eén van de manieren waarop je dit kunt doen is door ze te onderwijzen over Adab (goede manieren) vanuit de Koran en Sunnah. Growing Muslim heeft een memoriespel met verschillende kaartcombinaties waar vele Adab (goede manieren) op geïllustreerd zijn. Het kind leert op een speelse wijze over de goede manieren vanuit de Koran en Sunnah. Alle kaarten bevatten prachtige illustraties die de etiquette afbeelden.

4. Plan je maaltijd wekelijks in

Bij mijn tweede tip vertelde ik al dat wij de focus niet op de maaltijden horen te leggen en slechts iets simpels horen te bereiden. Maar wat maak je dan? Iedere dag jezelf afvragen wat je gaat koken; je bent er meer tijd aan kwijt dan je zou denken. Zoals ik al eerder heb aangegeven is goed plannen het halve werk.

Je bespaart enorm veel tijd door slechts één keer per week na te denken over wat je de rest van de week met suhoor en iftar gaat eten. Vergelijk het eens zelf; zeven dagen per week tobben over wat je gaat koken tegenover één keer per week. Daarom is Growing Muslim met een ramadan maaltijdplanner gekomen wat het inplannen niet alleen leuker maakt, maar ook meer structuur geeft op papier.

Klik hieronder om de Ramadan Maaltijdplanner te downloaden:

Ramadan maaltijdplanner van Growing Muslim

5. Verminder het gebruik van sociale media

Het klinkt misschien heel cliché en vanzelfsprekend, maar verminder je social media gebruik tijdens de ramadan. Je zult verbaasd zijn om hoeveel tijd je normaliter besteed op social media. Dit is allemaal kostbare tijd die je veel beter had kunnen benutten. Vooral nu dienen we er zo zuinig mogelijk mee om te gaan, zodat we deze gezegende maand zo goed mogelijk kunnen benutten.

Onze goede daden van aanbidding worden in de ramadan namelijk verdubbeld in beloning; sla dus vooral je slag! Het verminderen van je social media gebruik kun je doen door voortaan alleen een uurtje (bijvoorbeeld van 9.00 uur tot 10.00 uur) per dag op social media te zitten. De rest van de dag kijk je er verder niet meer op. Persoonlijk adviseer ik liever om social media gewoon de gehele ramadan uit de ban te doen. Je zult vast wel een maandje zonder kunnen! Als dit toch een stapje te ver is, dan zou je met het tijdslot kunnen werken.

Nou dat waren ze dan! Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen middels deze top vijf tips. Moge Allah ons allen succesvol maken in het goede, amen.

Asma Bouhotan

Heb je behoefte aan meer islamitisch en pedagogisch verantwoorde tips of ben je op zoek naar educatieve producten voor kinderen in onze moslimgemeenschap? Neem dan vooral een kijkje op de website van Growing Muslim voor meer informatie. Zij zetten zich in voor de moslimgemeenschap om deze te laten groeien in zijn/haar islamitische identiteit.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie