Afghaanse mantu (gehakt dumplings)

Afghaanse mantu (gehakt dumplings)

Ik had mantu/mantoe gemaakt, ik wou het even met jullie delen. Dit is een oud Afghaans gerecht die vroeger vooral in hoofdstad gemaakt werd. Het is eigenlijk (huisgemaakte) pasta, het pastadeeg is gevuld met gehakt, uitjes en koriander. Verder zit er een kikkererwten saus en yoghurt bovenop.

Voor dit gerecht moet je eigenlijk drie verschillende dingen maken: het deeg, de vulling en de saus. Je kan bij de Chinese en Turkse toko van die pakjes wontonvellen halen. Het maakt niet uit of ze rond of vierkant zijn. Als je het deeg zelf wilt maken, dan kan dat ook. Houd er wel rekening mee dat het echt een hele proces is. Het recept is makkelijk, maar het uitrollen van het deeg op goede dikte is niet makkelijk.

Als je het deeg zelf maakt is het best wel lastig met de hand. Maar het is niet onmogelijk! Alleen ik zeg je eerlijk, omdat mantu al zo lastig is te maken qua vullen etcetera, ga je echt gek worden dat je dat ook met de hand moet doen. Ik zou persoonlijk wel echt een pastamachine gebruiken of ga voor kant-en-klare deeg. Die is PRECIES hetzelfde! Je kan het halen bij de zwarte markt in Beverwijk.

Het zelfgemaakte deeg bestaat uit 500 gram bloem, een ei, een scheutje zonnebloemolie, zout en water op gevoel. Onderstaand recept is bedoeld voor de snelle versie, dus met wontonvellen die je gewoon bij de toko kunt kopen.

Benodigdheden voor het deeg:

  • 1 pakje wontonvellen (of maak zelf het deeg)

Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 gr gehakt (runder/lam)
  • 1 teentje knoflook, geperst (optioneel)
  • ± 1 bosje koriander, fijngehakt
  • Gedroogde chilivlokken
  • Zout en peper
  • 2 uien, gesnipperd
  • Komijnpoeder (optioneel)
  • Kurkumapoeder (optioneel)

Ingrediënten voor de tomatensaus:

  • 200 gr gele spliterwten
  • Kurkumapoeder
  • Paprikapoeder (optioneel)
  • Zout en peper
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el tomatenpuree
  • ±  200 gr tomatenpassata (op gevoel)
  • 1 ui, gesnipperd
  • Water

Ingrediënten voor de yoghurtsaus:

  • ± 150 ml yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Gedroogde munt
  • Zout

Bereidingswijze:

Voor het gehakt: Doe het gehakt in een lege pan. Voeg geen olie of boter toe. Rul het gehakt tot het helemaal fijn en gaar is. Breng op smaak met zout, peper en een beetje gedroogde chili. Je kunt ook een beetje komijnpoeder en kurkumapoeder toevoegen. Je gehaktvulling hoort droog te zijn, dus laat het bakken tot er weinig vocht te vinden is. Zet het vuur uit of op een heel zacht vuurtje. Nadat je dat hebt gedaan voeg je de gesnipperde ui, fijngehakte koriander en eventueel knoflook toe.

Voor de tomatensaus: Laat de spliterwten minimaal een half uur weken in voldoende water. Fruit de ui en knoflook in een pan. Voeg de tomatenpassata en -puree op gevoel toe. Kijk zelf hoeveel saus je ongeveer nodig zult hebben Doe daarna de spliterwten en specerijen erbij. Meng alles goed door elkaar en voeg dan beetje bij beetje water toe zodat de spliterwten rustig kunnen koken. De spliterwten zijn gaar als ze zacht zijn, dit kan circa 20 a 30 minuten duren.

Dek de wontonvellen af onder een theedoek. Vul elk wontonvelletje met een eetlepel afgekoeld gehakt. Bestrijk de randen van het wontonvelletje met water en vouw de hoeken naar binnen en plak de punten aan elkaar zodat je een pakketje krijgt. Doe dit met alle velletjes tot je klaar bent. Hiervoor kun je het beste YouTube-filmpjes bekijken zodat je weet hoe je mantoe het beste kunt vouwen.

Bestrijk je stoommandje van je stoompan met wat boter en leg de gehakt dumplings erin. Je kunt ook bakpapier gebruiken die je doorprikt met kleine gaatjes zodat de stoom erdoorheen kan. Op deze manier blijft je mantu niet aan de bodem plakken. Vul de onderste stoompan met water en breng het aan de kook. Stoom de mantu in zo’n 10-30 minuutjes gaar. Serveer ze in een bord samen met de tomatensaus en besprenkel het nog met yoghurtsaus (meng alle ingrediënten met elkaar) en koriander. Gedroogde munt is er ook lekker bij.

– NabilaCooking

Te volgen op…
Facebook: Beauty and Cooking NL


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie