Anijsbroodjes (Krachel)

Anijsbroodjes (Krachel)

Anijsbroodjes, ik vind deze broodjes zo lekker en het leuke aan deze broodjes is, dat je ze kunt invriezen en super zacht blijven. Dit recept komt van Fatima van Kookhoekje van xFaatje. Ik heb wel de melkpoeder weggelaten en ik heb er 1 aardappel bijgedaan, ik vind ze persoonlijk dan nog zachter hierdoor. Dus aardappel gekookt, door een zeef gehaald en bij de rest van de ingrediënten toegevoegd.

Ingrediënten voor 15 stuks:

 • 480 gram bloem
 • 20 gram melkpoeder
 • Ongeveer 280 ml lauwwarme melk
 • 1.5 theelepel gedroogde gist
 • 110 gram suiker
 • 180 ml olie
 • 2 eieren
 • Theelepel zout
 • Eetlepel anijs
 • Eetlepel sesamzaad
 • Aardappel (optioneel)

Bereidingswijze:

Pak een steelpannetje en verwarm hierin de melk kort samen met de kristalsuiker en meng dit samen totdat de melk een beetje warm is. Haal het steelpannetje dan van het vuur af en pak vier eetlepels van de melk en doe dit bij de gist zodat de gistkorrels goed kunnen oplossen. Zet dit dan aan de kant voor ongeveer 10 minuten totdat het begint te schuimen.

Pak een ruime kom erbij en meng hierin de bloem samen met de melkpoeder en voeg hier vervolgens de anijs, zout en de sesamzaad bij en meng dit geheel samen. Doe hier dan vervolgens de zonnebloemolie, opgeklopte eieren en de gist bij en kneed dit even samen en dan begin je met het toevoegen van de melk. Giet de melk er niet in een keer bij, maar giet er elke keer een beetje melk bij, want dan kun je nog altijd kijken of je nog meer melk moet toevoegen of niet. Met melkpoeder bedoel ik de melkpoeder die je ook gebruikt voor in de koffie. Heb je geen melkpoeder of wil je die niet gebruiken dan kun je het gewoon vervangen door bloem.

anijsbroodjes-recept

Kneed dit dan samen voor ongeveer 10 minuten tot een erg soepel plakkerig deeg. Ik heb mijn keukenmachine gebruikt en ik heb het deeg eerst voor 2 minuten laten kneden op de laagste stand en toen voor 8 minuten op de hoogste stand. Haal het deeg dan uit de en laat het in een schone kom rijzen voor 60 minuten op een warme plek in huis. Ik heb mijn deeg in de oven laten rijzen, omdat deze tochtvrij is en het deeg dan goed kan rijzen.

Vet je handen in met wat zonnebloemolie en maak elke keer een bolletje en leg deze op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier. Doe hier dan een plastic zak overheen en laat de bolletjes dan weer rusten voor 15 minuten.

Druk de bolletjes deeg een beetje aan en bestrijk ze met wat eigeel die je hebt gemixt met een eetlepel melk. Als laatste strooi je er wat sesamzaadjes op en stop je de broodjes in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 30 minuten.

Houd de broodjes ondertussen wel goed in de gaten, want het kan best zo zijn dat de broodjes bij de een eerder gaar zijn dan bij de ander. Bij deze broodjes hoort het deeg wat plakkerig te zijn en dan moet je er niet extra bloem aan gaan toevoegen, want dan krijg je zware en harde broodjes! Als je deeg te plakkerig is kun je je handen insmeren met zonnebloemolie en het deeg hiermee besmeren.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie