Auberginerolletjes met gehakt uit de oven

Auberginerolletjes met gehakt uit de oven

Elke keer wanneer ik deze auberginerolletjes met gehakt uit de oven maak, realiseer ik me dat ik dit gerecht veel te weinig maak en dat het eigenlijk vaker op het menu zou moeten staan.

De combinatie van de smaakvolle gehaktvulling en geroosterde aubergine, gecombineerd met een rijke tomatensaus, is gewoonweg heerlijk. En niet te vergeten, het is ook nog eens een gezonde optie voor het avondeten.

Sommigen kiezen ervoor om de aubergineplakjes in olie te frituren, maar ik rooster ze in de oven. Dat maakt het gerecht ook niet zo zwaar op de maag. Aubergines spelen in dit gerecht de hoofdrol en voegen ze niet alleen smaak en textuur toe, maar ook voedingswaarde. Deze groente bevat weinig calorieën en is rijk aan vezels en voedingsstoffen.

Om het gerecht compleet te maken, serveer ik de auberginerolletjes met pilav rijst en een frisse salade, wat zorgt voor een ideale balans tussen smaken en texturen. Je kunt er ook nog gegrilde mediterrane groenten bij serveren als je vindt dat het gerecht te weinig verschillende groentes bevat.

Auberginerolletjes met gehakt uit de oven

Ingrediënten: 

  • 4 aubergines
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Voor het gehakt:

  • 400 gr runder- of lamsgehakt
  • 1 1/2 ui, geraspt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/3 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • Snuf komijnpoeder
  • 1/4 bosje peterselie, fijngehakt
  • Zout naar smaak

Voor de tomatensaus:

  • 400 gr gezeefde tomatensaus
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 1/3 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/3 tl gedroogde basilicum
  • 1/3 tl knoflookpoeder
  • Snuf uienpoeder
  • 1 el honing of suiker (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • 150 ml water

Garnering

  • Geraspte kaas
  • Yoghurtsaus (optioneel)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakjes. Bestrooi de aubergineplakjes met zout en laat ze 10 minuten zweten. Dit haalt overtollig vocht uit de aubergine, wat voorkomt dat de rolletjes te waterig worden. Dep de aubergineplakjes droog met een keukenpapier.

Leg de aubergineplakjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bestrijk beide kanten van de plakjes met olijfolie en breng ze op smaak met zout en peper. Bak de aubergineplakjes gedurende 20 minuten in de oven of totdat ze zacht zijn geworden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Maak de tomatensaus door de gezeefde tomatensaus, tomatenpuree, water en kruiden in een pan te sudderen. Laat het voor enkele minuten sudderen. Zodra het klaar is, bedek je de bodem van een ovenschaal met een deel van de tomatensaus. De rest van de saus houd je opzij.

Hak de peterselie fijn en rasp de ui en knoflook. Voeg dit toe aan het gehakt en breng het op smaak met kruiden en specerijen. Vorm kleine rolletjes van het gehakt die passen bij de breedte van de aubergineplakjes. Leg de rolletjes apart.

Neem een aubergineplak en leg een gehaktrolletje op het uiteinde. Rol deze op en plaats het rolletje met de naad naar beneden in de tomatensaus. Werk zo alle rolletjes af. De resterende tomatensaus verdeel je bovenop de auberginerollen. Zet de ovenschaal gedurende 20 minuten in de oven tot het gehakt bijna gaar is.

Verdeel dan de geraspte kaas gelijkmatig over de rolletjes en plaats de ovenschaal terug in de oven. Houd de rolletjes goed in de gaten en haal ze uit de oven zodra de kaas gesmolten is en een mooie goudbruine kleur heeft gekregen. Dit duurt meestal ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van de oven.

Zodra de auberginerolletjes met gesmolten kaas uit de oven komen, is het tijd om ze te serveren. Bestrooi ze met verse peterselie om wat extra smaak en kleur toe te voegen. Drizzle er eventueel wat yoghurtsaus overheen.

Tips

  • Serveer de rolletjes samen met wat pilaf en een frisse salade om het gerecht compleet te maken.
  • Maak een heerlijke yoghurtsaus door een paar eetlepels Griekse yoghurt te mengen met zout, peper, munt of oregano en citroensap.
  • Om ervoor te zorgen dat de rolletjes gelijkmatig zijn, is het van belang aubergines te kiezen die ongeveer dezelfde grootte hebben.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie