Berlinerbollen (jam & banketbakkersroom)

Berlinerbollen (jam & banketbakkersroom)

Deze Berlinerbollen met jam/banketbakkersroom smaken net als die van de bakker. Ze zijn overheerlijk!

Ingrediënten voor het deeg:

  • 300 gr bloem
  • 1 volle eetlepel droge gist
  • 50 gram suiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eidooiers
  • 150 ml warme melk (ongeveer)
  • 2 volle eetlepels Kwarkyoghurt (ik gebruik AH Franse kwark)

Bereidingswijze:

Doe de bloem, vanillesuiker, suiker, zout en gist bij elkaar. Meng dit even met je hand door elkaar. Doe dan de eidooiers erbij en meng met je hand tot een soort van kruimelige deeg. Doe dan 125 ml warme melk erbij. Kneed dit bij elkaar en doe dan je yoghurt erbij. Giet steeds beetje bij beetje melk erbij tot je een perfecte zachte/soepele deeg hebt. Het plakt een beetje dus besmeer je handen met zonnebloemolie. Laat het deeg rijzen voor ongeveer 1,5 uur. Je zult zien dat het zal verdubbelen.

Kwak je deeg op tafel dat bestrooid is met bloem. Niet uitrollen! Gewoon zacht met je handen erop drukken en uitrekken. Bestrooi ook op de deeg met bloem zodat het lekker soepel rolt. Rol tot ongeveer 2 cm. Met een drukker/kopje maak je mooie rondjes. Laat dit 20 minuten rijzen in de oven (niet aan!) rijzen. Ik laat enkel het lampje aan zodat het warmte geeft.

Maak wat olie in een pan warm. Kijk uit dat het niet te heet is, want dan worden ze gelijk bruin. Zet ze in de olie en laat ze mooi goudbruin bakken. Draai ze steeds om. Je merkt dat ze dikker worden. Laat ze even afkoelen.

berliner-bollen-jam

Ingrediënten banketbakkersroom (of gebruik kant-en-klare van Dr. Oetker):

  • 500 ml melk
  • 100 gr suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 45 gr custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • Mespuntje zout

Extra:

  • Aardbeienjam

Bereidingswijze:

Breng 450 ml melk met 50 gr suiker aan de kook. Snijd het vanillestokje open en schraap het uit. Voeg het stokje plus vanilleschraapsel toe aan de melk. Zodra de melk kookt verwijder je de vanillestokje. Doe dan in een aparte bak de overige melk, suiker, custardpoeder, eidooiers en het zout erbij en roer dit tot een papje. Giet een beetje hete melk aan de koude melkmengsel en roer dit goed en flink door elkaar.

Doe dan alles bij elkaar en laat dit koken op een laag vuur en roer flink door voor circa 2 minuten. Zet het in een afgedekte bakje en stop het in de koelkast zodat het dikker word. Haal daarna de banketbakkersroom uit de koelkast. Zet in alle berlinerbollen sneetjes. Je kan de Berliner bollen opensnijden en vullen met bbr of jam, maar je kan er ook een klein gaatje in maken.

Succes!


2 reacties

  1. Saskia geplaatst op oktober 21, 2016 Beantwoorden
    Oeh, deze zien er heerlijk uit. Ik hou er altijd wel van belinerbollen<3
  2. Dora geplaatst op oktober 8, 2017 Beantwoorden
    In het recept staat bloem ? Maar er bestaan zoveel bloem en meel soorten ... Wat voor een bloem heb je nodig om de berlinerbollen te kunnen maken?

Geef een reactie