Bouillabaisse (Franse vissoep)
Deze soep aten we in Marseille. Het was en is de lekkerste soep die ik ooit heb gegeten. Met heel veel vis en heel veel andere lekkere dingetjes. Gisteren maakte ik ‘m zelf! Het recept komt van Lekkertafelen.nl, maar er zijn wel een paar dingen aangepast.
Ingrediënten voor bouillabaisse:
- 2 kilo gemengde vis en zeevruchten (bv. stevige witvisfilets, garnalen, rivierkreeftjes, mosselen, krab en inktvisringen)
- 2 el fijngeraspte sinaasappelschil
- 1 tl saffraandraadjes
- 2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
- 200 ml appelsap of jus d’ orange
- 250 ml visbouillon
- 60 ml olijfolie
- 1 venkel
- 2 grote uien, gesnipperd
- 2 preien, in ringen
- 800 gram tomaten, in stukjes
- 1 el tijm
- 2 el verse peterselie
- 2 laurierblaadjes
- Vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Verwijder het vel van de visfilet en snijd hem in blokjes van 2 cm. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal; laat de staartjes zitten. Boen de mosselen schoon en verwijder de baarden.
Snijd de krab in vieren. Zet de vis apart. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak hierin de knoflook, de uien en de preien 5 minuten of tot de uien goudbruin zijn. Snijd de venkel in dunne plakjes en bak even mee.
Voeg de tomaten, de tijm, peterselie, laurier, sinaasappelschil, safraan, sap en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat het 30 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de vis en de krab toe en kook het geheel nog 10 minuten. Voeg dan de overige zeevruchten toe en kook alles nog 5 minuten of tot de vis en zeevruchten gaar zijn. Breng de vissoep op smaak met zwarte peper.
Bron recept: Lekkertafelen.nl
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like