Brioche croissants gevuld met lemon curd
Hmmmm, heerlijke lemon-brioche croissants. Gisteravond het deeg en de vulling gemaakt en nu afgebakken. Kopje koffie erbij en genieten maar.
Ingrediënten voor 16 stuks lemon brioche croissantjes:
- 220 ml volle melk
- 50 gram suiker
- 4 eieren (kamertemperatuur)
- 500 gram bloem (kan ietsje meer zijn)
- 1 zakje gist
- 1 1/2 koffielepel zout
- 250 gram zachte ongezouten roomboter
- eigen gemaakte lemon curd (klik hier voor het recept)
- poedersuiker
- 1 lepel melk
- 1 ei
Bereidingswijze:
Verwarm de melk tot handwarm en giet in een grote kom of schaal samen met de suiker. Voeg 1/3 van de bloem toe en roer dit door (met je vingers) totdat de klontjes eruit zijn. Voeg de losgeklopte eieren toe en mix. Voeg de gist toe en nog een gedeelte bloem. Blijf mixen. Voeg de zout toe en roer ook dit goed door. Voeg weer bloem toe en blijf goed kneden. Het deeg hoort flink plakkerig te zijn. Hoe langer je kneed hoe beter het wordt.
Voeg indien nodig nog wat extra bloem toe (maar let op dat het niet te vast wordt). Kneed het gehele deeg flink door tot een soepel en plakkerig deeg. Voeg nu 1/4 van je boter toe. Kneed dit door en voeg de volgende boter pas tot alles is opgenomen in het deeg. Als je alle boter onder het deeg gekneed hebt doe je dit in een kom, je dekt het af met folie en zet het voor een hele nacht in de koelkast. ‘s Morgens haal je je deeg en de lemoncurd uit de koelkast.
Je verdeelt het deeg in tweeën en rolt elk deel op een bebloemde aanrecht uit tot een ronde lap van 40 cm doorsnede. Snijd met een pizzasnijder in 8 punten. Leg een flinke koffielepel lemoncurd op het brede deel van een puntje en rol voorzichtig op. Druk de zijkanten een beetje dicht. Werk ze zo allemaal af en leg op bakpapier om te rijzen (dek af met folie). Dit duurt een uurtje. Verwarm je oven voor op 180 graden en bak de broodjes 15 tot 20 minuten. Laat afkoelen op een rooster en bestrooi met een beetje poedersuiker.
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like