Brioche vlechtbroodjes

Brioche vlechtbroodjes

De ochtend gestart met verse brioche vlechten. Heerlijk lichtzoet, enorm luchtig en rijk aan eieren en boter. Gisteren het deeg gemaakt en de broodjes gevlochten, vandaag alleen nog afgebakken. Heerlijk met wat vijgenjam erop (en een lekkere kop koffie).

Ingrediënten:

 • 600 gram bloem
 • 200 ml handwarme melk
 • 200 gram roomboter
 • 2 el oranjebloesemwater
 • 2 koffielepels zout
 • 8 gram droge gist
 • poedersuiker
 • 3 el suiker
 • 2 eieren
 • 4 eidooiers

Bereidingswijze:

Je maakt het deeg de dag van te voren. Los de droge gist op in handwarme melk met suiker. Ondertussen weeg je 600 gram bloem af. Voeg hier 2 hele eieren en 4 eigelen aan toe, 2 el oranjebloesemwater, het gistmengsel en 2 koffielepels zout. Kneed dit in de mixer voor 15 minuten. Het deeg ziet er in het begin plakkerig uit maar weersta de verleiding om direct meer bloem toe te voegen. Na een tijd merk je dat het deeg loslaat van de wand van de kom. Voeg nu de roomboter toe en kneed net zo lang tot de boter volledig is opgenomen door het deeg en dit zeer soepel en elastisch is.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom, draai een keer zodat alle kanten met olie bedekt zijn en laat 1 á 1,5 uur rijzen op een warme plek. Sla de lucht uit het deeg en verdeel in 10 stukken. Verdeel elk stuk in drieën en draai hier lange strengen van. Vlecht deze tot een lang broodje en verdeel over 2 bakplaten, laat er voldoende ruimte tussen want het deeg rijst nog flink. Bestrooi met wat poedersuiker en dek de bakplaten af. Zet in de koeling. De dag erna haal je de bakplaten eruit en laat je ze 3 kwartier op kamertemperatuur komen en bestrijk je ze met ei. Bak de vlechtbroodjes in een voorverwarmde oven van 180 graden, 13 minuten was bij mij voldoende. Bestrooi ze nogmaals met wat poedersuiker.

 


3 reacties

 1. Laura geplaatst op augustus 31, 2016 Beantwoorden
  Ze waren lekker! Bedankt voor het duidelijke recept. Groetjes Laura
 2. F.t geplaatst op september 26, 2016 Beantwoorden
  Ik heb dit broodrecept eerder gemaakt en waren héérlijk! Maar nu ik heb ze opnieuw maken maar heb een fout gemaakt door 4 hele eieren en 2 eigelen erin tedoen. Kan dit geen kwaad of zal ik ze opnieuw moeten maken voor ontbijt morgenochten, krijg wat vrienden op bezoek..hoop vandaag op antwoord. Alvast bedankt
  1. Dounia geplaatst op september 26, 2016 Beantwoorden
   het recept is niet van mij, maar het is best een groot verschil. ik denk dat je beter opnieuw kunt maken.

Geef een reactie