Bulgur met kip, doperwten en biryani kruiden

Bulgur met kip, doperwten en biryani kruiden

Chicken Bulgur Biryani: bulgur met kip, doperwten en biryani kruiden

Ingrediënten:

  • 1/2 cup bulgur, gewassen
  • 500 ml water (mag meer)
  • 1 kipfilet, in kleine blokjes of reepjes
  • 1 zoete ui, fijngesneden
  • Groene of rode chili, grofgehakt
  • 1/2 theelepel gember-knoflookpasta
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/3 cup doperwten
  • 1 puntpaprika, in fijne blokjes gesneden
  • 1 wortel, in fijne blokjes gesneden
  • 2 eetlepel peterseliebladeren, fijngehakt
  • 1 eetlepel yoghurt
  • Zout en peper
  • Olie (bv. maiskiemolie)

Voor de biryani kruiden:

  • ½ gedroogde rode chilipeper
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ kaneelstukjes
  • 3 stuks kruidnagel
  • ½ look
  • 2 stuks zwarte kardemompeulen
  • 1 stuk steranijs
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepel gerookte (Spaanse) zoete paprikapoeder

Bereidingswijze:

Zet een koekenpan op laag vuur en leg daar alle kruiden en specerijen in, behalve de kurkumapoeder en paprikapoeder. Rooster dit lichtjes. Doe alle kruiden en specerijen in een koffiemolen en mix dit zeer fijn. Giet de kruiden in een potje en sluit het goed af.

Marineer de gesneden kipfilet wel met een theelepel biryani kruiden, zout en maiskiemolie. Masseer het goed in, dit kun je een uur of 2 van tevoren klaarmaken. Laat de kip marineren en kook de doperwten alvast apart tot ze gaar zijn.

Breng wat water aan de kook met een beetje zout. Giet het bulgur in de gekookte water, roer het en houd het bedekt. Laat het 15-20 minuten goed voorkoken. Giet het daarna af en spoel het met koud water. Giet het water weg en leg het even opzij.

Verhit olijfolie in een pan en voeg de gesneden uien, groene/rode pepers toe en bak tot de uien lichtbruin en transparant zijn geworden. Voeg wat gember-knoflookpasta toe en bak het nog een paar minuten. Voeg de wortel, puntpaprika en zout toe. Bak een paar minuten tot ze zacht en verkleurd zijn. Zet de pan opzij.

Verhit olijfolie in een andere pan en voeg de kipfilet toe. Bak het even gaar en voeg de tomatenpuree toe voor een paar minuten. Voeg vervolgens een glas water toe en kook tot het water verdikt is. Zodra het goed verdikt is, voeg je de yoghurt toe. Kook het tot een licht dik sausje.

Voeg de uienmix en doperwten toe over de kip, meng goed en kook nog 2-3 minuten. Voeg de gekookte bulgur toe samen met een klein stukje boter. Meng goed om de masala te coaten en kook het nog 2 minuten afgedekt. Haal het van het vuur en garneer het met fijngehakte peterselieblaadjes. Serveer warm samen met een frisse salade.

– Dilek


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie