Citroenrepen

Citroenrepen

Fris zoete citroenkoekjes met poedersuiker.

Ingrediënten voor de bodem:

  • 240 g bloem
  • 100 g poedersuiker
  • 200 g ongezouten roomboter (koud)
  • Snufje zout
  • citroenrasp

Vulling:

  • 250 g suiker
  • 4 eieren
  • 3 citroenen (citroensap en citroenrasp daarvan)
  • 4 el bloem

Extra:

  • poedersuiker
  • rechthoekige ovenschaal (circa 22×30 cm)

Bereidingswijze :

Verwarm de oven voor op 180°C, vet een ovenschaal in of bekleed de vorm met een overhangend stuk bakpapier. Boen de citroenen schoon en rasp de schil. Pers de vruchten uit. Zeef de bloem samen met de poedersuiker in een kom. Snijd de roomboter in kleine blokjes en meng dit samen met de bloem, zout, citroenrasp en poedersuiker.

citroenrepen-recept

Niet al te veel kneden, het moet een beetje kruimelig blijven. Doe dit in de ovenschaal en bak dit 20 á 30 minuten gaar en heel lichtbruin. Laat dit afkoelen. Terwijl de bodem in de oven staat kun je de vulling gaan maken.

Meng de bloem, suiker, citroensap, citroenrasp en eieren goed samen. Giet dit mengsel over de afgekoelde bodem en plaats dit nogmaals in de oven, dit keer voor ongeveer 20-25 minuten of totdat de vulling gestold is. Ik heb ‘m per ongeluk wat langer gelaten, dus is de kleur van mij ietsje donkerder. Haal de citroenrepen gelijk uit de oven zodra de vulling is gestold. Laat het dan goed afkoelen en besprenkel rijkelijk met poedersuiker. Snijd in repen/vierkantjes

citroenrepen-recept-3

Tips:

  • Lekker als nagerecht met een bolletje vanille ijs.
  • Om de vulling een diepere kleur geel te geven kun je wat gele kleurstof toevoegen.
  • Je kunt (wanneer je te veel hebt) ze ook invriezen en dan blijven ze net zo lekker.

1 reactie

  1. Greta geplaatst op mei 20, 2023 Beantwoorden
    Bij het deeg staat ook citroenrasp. Is dit van een extra citroen of de rasp van één van de citroenen voor de vulling? Dank voor je antwoord.

Geef een reactie