Couscous met 7 groenten

Couscous met 7 groenten

Vanavond heb ik couscous met 7 groenten en tfaya gemaakt. Lekker met kip, maar het kan ook vegetarisch.

Ingrediënten:

  • 1 grote kip, schoongemaakt
  • 1.5 kilo medium couscous
  • Half theeglas olijfolie
  • 1 theeglas zonnebloemolie
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 zakje saffraanpoeder
  • Safraandraadjes
  • 2 kip bouillonblokjes
  • Kikkererwten, geweekt of uit blik
  • 1 groene peper, gegrild of gebakken (als je van pittig houdt)
  • 1 rode peper, gegrild of gebakken (als je van pittig houdt)
  • Bosje platte peterselie, fijngehakt
  • Bosje koriander, fijngehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 eetlepels echte boter of 1 eetlepel smen (geklaarde boter)

Groenten:

  • 5 grote uien, geschild en grof gesneden
  • 3 grote wortels, geschild en in stukken
  • 4 meirapen, geschild en in stukken
  • 1 grote spitskool
  • 1 flespompoen, in stukken
  • 4 tomaten, ontveld en in stukjes
  • 2 courgettes, half geschild en in stukken

Tfaya:

  • 3 rode uien, in reepjes
  • 2 witte uien, in reepjes
  • 100 gram rozijen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 kaneelstokjes
  • 100 gram witte of bruine suiker
  • Safraanpoeder
  • Zout naar smaak

Extra:

  • 100 gram gepelde amandelen en gebakken in zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Doe de kip in een pan en snij de uien grof en voeg die toe. Doe dan het blik gepelde tomaten, stukjes tomaat, olijfolie en zonnebloemolie erbij. Doe dan de peper, zout, bouillonblokjes, koriander, peterselie, gemberpoeder en safraan ook in de pan. Zet dit op een matig vuurtje. Roer alles door elkaar en voeg dan de groenten toe. Begin met de groenten met de meeste gaartijd, dus eerst de meiraap en wortel. Dan de spitskool en als laatste de pompoen en courgette. Vergeet ook de kikkererwten niet.


Begin in de tussentijd met de couscous. Zet een halve pan met water of gebruik het kookvocht van de groenten. Doe de couscous in een groot bord en doe er zout en ongeveer een halve glas zonnebloemolie bij. Begin met de vingers erin te roeren, maak de couscous los en doe die in het bovenste gedeelte van de stoompan waarvan het water inmiddels gekookt is. Herhaal dit proces 2 keer, bij de laatste keer doe je er 2 lepels echte boter bij. Lees dit artikel als je wilt weten hoe je precies de couscous moet stomen.

Een tip voor bij het stomen van de couscous: doe tijdens het stomen geen deksel op de pan. Dit zodat er geen vocht van het deksel op de couscous valt, dan gaat die namelijk plakken en krijg je korrels.

Voor de tfeya doe je de reepjes ui in een pan met wat kaneel, saffraan, zout, olie en de rozijnen. Zet dit op een matig vuur en roer dit door elkaar. Als het begint te pruttelen, voeg je de suiker toe. Laat dit doorkoken tot de uien zacht en smeuïg zijn en het vocht is opgedroogd.

Bij het serveren van de couscous kun je de groenten het beste eerst uit de pan halen en die ergens op een bord of vergiet neerleggen. Zo blijven die heel. Maak het bord mooi op, samen met de tfaya, amandelen en pepertjes. Smakelijk eten!


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie