Couscous met vlees en groenten
Recept voor couscous met vlees en groenten. Hoeveel couscous ligt aan hoeveel personen mee eten en hoeveel je zelf wil maken. Probeer dit voor jezelf in te schatten dit geldt voor alle ingrediënten. Meer of minder kan altijd.
Ingrediënten:
- couscous (moyen)
- lamsvlees
- fles pompoen
- 4 á 5 stuks wortels
- 3 á 4 rode ui
- 1 sjalot
- 2 courgette
- 1 halve venkel
- 2 tomaten
- 1 spitskool
- Kikkererwten uit pot
Kruiden:
- zwarte peper
- zout
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl gemberpoeder
- 2 tl Marokkaanse kruiden
- 2 tl Ras el hanout
- 2 Knorr bouillonblokjes
- snufje tijm
- 2 tl kerrie
- 2 tl komijn
- 1 tl saffraanpoeder
Extra:
- zonnebloemolie
- water
- koriander
- olijfolie
Bereidingswijze:
Was al je groenten als eerste en vervolgens schillen snijden.
Pel je ui en snijd deze in halve ringetjes. Schil je tomaat en snijd deze in blokjes. Courgette schillen hoeft niet. Flespompoen snijden en schillen. Wortel schillen en in 4 snijden. Vlees afspoelen en in gewenste grootte snijden.
15 a 20 eetlepels olijfolie (flinke scheut) in je pan op hoogvuur (bodem van je pan bedekt met olie). Doe hier het vlees in en roer dit even door minuut of twee (laat het vlees dichtschroeien) doe dan de uien erbij en laat dit garen.
Ondertussen je couscous in de teil en doe hier 6 á 7 eetlepels zonnebloemolie bij. Roer dit door met een lepel. Voeg nu 400 ml koud water aan je couscous en roer dit goed door met je handen (vingers gebruiken, heel belangrijk!). Korrels moeten allemaal los zitten geen klontjes/bolletjes.
Doe de wortels en tomaat erbij, roer dit. Snijd je koriander fijn of maak een knoopje in het bosje koriander. Dit heb ik gedaan alleen voor smaak, achteraf het bosje koriander weggegooid. Vul nu je pan met water tot hoogte van je inhoud. Spoel je kikkererwten goed af en doe deze erbij. Alle “kruiden” erbij en roeren. Als laatste leg je het bosje geknoopte koriander (niet meer roeren) en pompoen in de pan.
Je werkt nog steeds op hoogvuur en laat nu de inhoud aan de kook komen, dus borrelen. Ga nu nogmaals kijken naar je (geweekte) couscous. Korrels moeten allemaal los zitten geen klontjes/bolletjes. Doe deze nu in je stoompan vullen. Verdeel dit beetje gelijkmatig door zachtjes met je vingers doorheen te roeren.
Als de inhoud van de pan kookt zet je de couscous erop ZONDER deksel en nog steeds op hoog vuur. Duurt ongeveer 4 á 5 min voordat de stoom door de couscous heen komt. Als je stoom uit je couscous ziet komen je vuur wat zachter zetten en dit 30 min laten stomen.
Na 30 min kiep je je couscous om in de grote teil en roer je dit wat om met een lepel. Voeg hier 300 ml water aan toe en ga roeren, mixen met je handen vingers tot er geen korrels meer zijn.
Voeg nu de courgette en spitskool in de pan. Deze op de saus leggen. Spitskool zal uitsteken boven water (niet erg). Nu kan je de couscous weer terug doen in de stoompan en weer terug op de saus. Hoogvuur totdat je stoom ziet dan weer vuur wat zachter. Laat je couscous weer voor 30 min stomen. Niet roeren in de pan gewoon rustig laten stomen.
Na 30 min kiep je je couscous weer om in de grote teil en roer je dit wat om met een lepel. Voeg hier weer 300 ml water aan toe en ga roeren mixen met je handen vingers. Korrels moeten errt allemaal los zitten geen klontjes/bolletjes. Heel belangrijk!
Nu kan je de couscous weer terug doen in de stoompan en weer terug op de saus. Hoogvuur totdat je stoom ziet dan weer vuur wat zachter. Laat je couscous weer voor 30 min stomen. Niet roeren in de pan gewoon rustig laten stomen.
Na 30 min kiep je je couscous weer om in de grote teil en roer je dit wat om met een lepel. Voeg hier 200 ml water aan toe en ga roeren mixen met je handen vingers. Als het goed is zitten je korrels couscous nu al allemaal los.
Nu kan je de couscous weer terug doen in de stoompan en weer terug op de saus. Hoogvuur totdat je stoom ziet dan weer vuur wat zachter. Laat je couscous voor 20 min stomen. Niet roeren in de pan gewoon rustig laten stomen.
Nu kan je de couscous omkiepen in je teil indien nodig weer losmaken en opscheppen in een groot diep bord. Schep nu de spitskool en courgette apart op een bord en schep dan het vlees op je couscous. Verdeel saus over je couscous heen (hoeveelheid naar keuze; natte of wat drogere couscous). Schep je groente netjes op en maak het bord mooi op. Als laatste de courgette en spitskool die je apart hebt gezet in een bord.
Info:
- Couscous is 3 keer gestoomd bijna 2 uur lang.
- Couscous maken vergt tijd en geduld.
- Couscous maken op deze manier is echt SUPER lekker.
Bismillah en succes!
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like