Dadelkoekjes (m.b.v. lepel)
Recept voor Marokkaanse dadelkoekjes. Ik heb een sierlepel gebruikt die ik uit Marokko heb gehad. Je hebt ze ook in Beverwijk, Antwerpen, Brussel etc. Even goed rondkijken dus.
Ingrediënten voor het deeg:
- 1 bakje Bona (boter)
- 800 á 900 gr bloem
- Snufje zout
- 1 ei
Ingrediënten voor de vulling:
- 250 gr gestoomde dadels (stoom ze eerst en maal ze in een keukenmachine)
- 1 eetlepel oranjebloesemwater (mazhar)
- 1 theelepel kaneel
- Handje gepelde en gebakken amandelen, fijngehakt
- Handje sesamzaadjes
Extra:
- Poedersuiker
Bereidingswijze:
Ik heb de dadels zelf ontpit en gestoomd, maar je hebt tegenwoordig ook kant-en-klare dadelpasta. Die kun je hier ook voor gebruiken. Ik heb dus de dadels ontpit en gestoomd. Als ze gestoomd zijn prak je ze met een vork. Voeg dan de kaneel en oranjebloesemwater eraan toe. Doe ook de amandelen en sesamzaadjes erbij, meng alles goed.
Ik heb een klein bordje genomen met wat olie erin, deze olie heb ik gebruikt om mijn handen ermee in te smeren als ik kleine balletje maak van het dadelmengsel. Als je geen olie gebruikt plakt alles aan je handen. Werk zo alle dadelballetjes af.
Voor het deeg heb ik alles met elkaar gemengd. De bloem heb ik echt op gevoel gedaan. Doe dus beetje bij beetje en niet alles tegelijk. Het moet een zacht soepel deegje worden. Maak kleine balletje van je deeg. Druk deze in je handpalm plat en neem vervolgens een balletje dadelmengsel. Maak het deeg vervolgens dicht en zorg dat het een balletje word.
Bestuif de vormlepel met wat bloem. Neem het balletje deeg wat je gevuld hebt met dadelpasta. Zorg dat de kant waar je het balletje hebt gesloten aan de onderkant zit, de gladde kant druk je in de lepel. Zo krijg je de vorm er netter op!
Werk zo alles af. Bak de dadelkoekjes af in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 20 á 25 min. Ze moeten niet bruin worden, hou ze dus goed in de gaten. Als ze afgekoeld zijn rol je ze nog door poedersuiker.
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like