De perfecte Hollandse boerencake

De perfecte Hollandse boerencake

Deze maand ben ik er vroeg bij met mijn Hollandse baksel. Ik kreeg voor mijn verjaardag een doos vol tijdschriften van Delicious van mijn moeder. 3 jaargangen (2010-2012), gevonden op een rommelmarkt. Heerlijk, ik ben dol op kooktijdschriften en maakt niet uit van welk jaar. Heb ook eens een stapel Tip Culinairs gehad uit de jaren 90 en allerlei leuke dingen uitgehaald. Echt weken zoet mee geweest.

In een van de tijdschriften kwam ik een recept voor de perfecte boerencake tegen. Nu maak ik al jaren cakes en die smaken prima, vooral mijn sinaasappelcake is hier favoriet. Ook maakte ik al eens een post en video over het maken van een perfecte cake met boter of met olie. Maar de echte ouderwetse Hollandse boerencake, vanbinnen smeuïg en luchtig en met een goudbruin randje, en natuurlijk met een gescheurde bovenkant, dat was me nooit zo goed gelukt. Wel lekker, maar niet precies zoals ik wilde. Dus ging ik gisteren aan de slag!

Er stonden een aantal tips bij en die hebben gewerkt, wat een heerlijke perfecte oud Hollandse cake is dit mmmm. Belangrijkste is dat alles op kamertemperatuur moet zijn en dat je de eieren zelfs een beetje voorverwarmt boven warm water uit de kraan. Oh en er gaat een klein beetje yoghurt in. Echt een aanrader!

Ik ga het recept voor de perfecte cake meteen aanpassen met deze tips.

Ingrediënten:

  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 250 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • Geraspte schil van een citroen
  • 250 gr bloem
  • Half zakje bakpoeder (8 gr)
  • 40 gr volle yoghurt

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 175 graden (hetelucht 160). Doe de boter (zorg echt dat deze zacht is, maar niet gesmolten!) en de suiker met de citroenrasp in je beslagkom en mix dit tot een romig mengsel. Het moet niet meer knarsen, dan is de suiker goed opgenomen. Dit duurt wel een paar minuten.

Doe de eieren dan in een andere beslagkom en doe in een pannetje heet water uit de kraan. Zet je kom met eieren erboven en klop met een garde voor een minuut of 3 tot de eieren licht zijn verwarmd. Zet het niet op het vuur!

Mix de eieren dan in delen door het botermengsel. Voeg pas wat meer ei toe als het eerste gedeelte is opgenomen. Als het goed is, moet het beslag nu niet gaan schiften, omdat je de eieren hebt verwarmd. En dat zorgt straks voor een beter resultaat!

Benieuwd naar de rest? Klik hier voor het volledig recept.


1 reactie

  1. Amalia geplaatst op januari 7, 2017 Beantwoorden
    De boeren cake gebakken heerlijk!! Maar de baktijd bij mij was 95 minuten...eerder was hij echt niet gaar..

Geef een reactie