Elmonida Chebakia
Een andere variant van chebakia is de “Elmonida”, gevuld met amandelspijs.
Voor het deeg:
- 500 gram meel
- 60 ml gesmolten boter
- 1 el azijn
- 1/2 eitje
- 1 gr gist (in lauw water laten opstijven)
- Saffraan voor de kleur (ik heb het weggelaten)
- Snufje zout
- 50 ml rozenwater
- 150 ml water (kan meer zijn)
- 1 el fijngemalen anijszaad
- 1/2 el fijngemalen venkel
- Snufje kaneel
Voor de amandelspijs:
- 125 gr fijngemalen amandelen
- 65 gr poedersuiker
- 1 tl kaneel
- 20 gr boter
Extra:
- Honing
- Sesamzaad
Bereidingswijze:
Maak het deeg door alle ingrediënten goed met elkaar te mengen en te kneden. Laat dit 1 uur rijzen. Maak ondertussen de amandelspijs door de amandelen, poedersuiker, kaneel en boter te mengen.
Rol het deeg uit en snijd er cirkels uit. Leg op elke cirkel een bolletje amandelspijs. Leg daarop een cirkel en bouw de randen dicht zoals op de foto.
Voor je de chabakia bakt prik je ze even een paar keer in met een satéprikker.
Bak ze in een hete pan met olie en meteen daaruit dompel je ze in de warme honing. Laat ze zeker 5 minuten erin liggen. Bestrooi ze daarna met sesamzaadjes.
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like