Filodeeg met gehakt uit de oven

Filodeeg met gehakt uit de oven

Lieve mensen, de maand Ramadan staat o.a. in het teken van saamhorigheid en het delen van eten. Uiteraard zonder verspilling. Daarom wilde ik graag een recept bedenken die geschikt zou zijn voor een groot gezelschap. Makkelijk, lekker en waar je geen uren voor in de keuken hoeft te staan. Hup de keuken in om wat te experimenteren. In verband met het vasten kan ik enkel uitgaan van een paar van mijn zintuigen, namelijk het zien, voelen en ruiken. Proeven laten we nog even achterwege. In mijn hoofd klopte het recept echter nu nog in de praktijk brengen.

Mijn ogen zeiden check. Mijn neus zei check. Nu enkel nog wachten of mijn belangrijkste zintuig, het “proeven”, er ook happy mee is. Spannend hoor ik kan niet wachten. Tijdens Iftar was het eindelijk zover. Na de eerste hap genomen te hebben begon niet alleen mijn bloed sneller door mijn aderen te lopen, maar zeiden mijn smaakpapillen op mijn tong ook check, check, dubbelcheck…

Kortom; missie volbracht en helemaal happy alhamdoulilah! Besaha ftorkoum.

Ingrediënten:

  • 1 pak filodeeg
  • 1 kg gehakt
  • 1 bos peterselie
  • 3 grote lepels peperpasta (Turkse supermarkt)
  • 200 gram geraspte jong belegen kaas
  • 2 rode uien
  • 1 zoete groene puntpaprika
  • 1 hete groene puntpaprika
  • 1 rode zoete puntpaprika
  • 2 lepels paprikapoeder
  • 1 lepel peper
  • 2 lepels komijn
  • 1 lepel zout (naar smaak)
  • 250 gram ongezouten roomboter

Bereidingswijze:

Schil en snijd de ui fijn. Hak de peterselie fijn en snijd de paprika’s in kleine blokjes. Doe wat olie in een pan en bak de ui glazig. Voeg de paprika aan de ui toe. Voeg het gehakt toe en rul het gehakt in de bak pan. Voeg ook de peperpasta hier aan toe.

Breng op smaak met zout en peper. Voeg paprikapoeder, komijnpoeder en gehakte peterselie toe. Doe de boter in een pan en laat het zachtjes smelten. Niet bruin laten worden! Pak een vel filodeeg en leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat. Je kan er ook voor kiezen om het filodeeg direct op een ingevette ovenbakplaat te plaatsen.

Besprenkel/bestrijk iedere vel filodeeg goed met gesmolten boter totdat je ongeveer 6 vellen op elkaar hebt. Verdeel de helft van het gehakt op het filodeeg. Bestrooi het met de helft van het geraspte kaas. Plaats op het gehakt wederom een vel filodeeg. Bestrijk het met boter. Leg wederom ongeveer 6 vellen filodeeg erop. Iedere vel hoor je met boter te besprenkelen/bestrijken. Nu verdeel je het resterende gehakt en kaas over het filodeeg.

Maak het resterende filodeeg af, niet vergeten om ze om en om ook te bestrijken met boter. Vouw daarna de randen onder het deeg om. Besprenkel het met resterende boter en snijd het in gelijke plakken. Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven op 210 graden voor 20 á 25 minuten. Hangt van de oven af, het filodeeg moet goudbruin worden. Garneer naar keuze. Hierop heb ik halve cherrytomaatjes en bladpeterselie gebruikt.

Eet smakelijk ❤
Besahtkoum ❤
Afiyet Olsun ❤
Bon Appétit ❤
Liefs Miriam ❤


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie