Gehakt mhencha (spiraalvormige broodjes)

Gehakt mhencha (spiraalvormige broodjes)

Het is ons inmiddels opgevallen dat recepten voor deegwaren ontzettend goed bekeken worden op Ramadanrecepten.nl. Dat begrijpen wij maar al te goed! Of het ook gezond is, is een ander verhaal. Vandaag delen wij het recept van deze Marokkaanse gehakt mhencha met jullie. Dit zijn spiraalvormige broodjes waarvan het deeg geen lange rijstijd nodig heeft.

Het deeg is vrijwel hetzelfde als die van msemmen/rgayf (Marokkaanse laagjespannenkoeken), alleen wordt er bij dit recept nog bakpoeder en gist toegevoegd. Deze gehaktpasteitjes zijn vooral met de ramadan erg lekker met een kommetje soep.

Ingrediënten voor het deeg:

  • 500 gr bloem
  • 300 á 350 gr fijne griesmeel
  • 1/2 tl instant gist
  • 1/3 tl bakpoeder
  • Lauwwarm water
  • Zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • ± 500 gr gehakt
  • 3 á 4 uien
  • 2 paprika’s
  • 1/2 tl Marokkaanse kruidenmengsel*
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 bosje koriander
  • 1/2 bosje peterselie
  • Zout

Extra:

  • Zonnebloemolie
  • ± 100 gr gesmolten roomboter

Bereidingswijze:

Pel en snipper de uien. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd het in blokjes. Hak de koriander en peterselie fijn. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui hier enkele minuten in. Voeg het gehakt toe en bak het al omscheppend rul. Voeg de blokjes paprika, kruiden, koriander, peterselie en zout toe. Meng alles door elkaar, zet de deksel op de pan en laat alles een paar minuten bakken. Laat de gehaktvulling afkoelen.

Ondertussen kun je het deeg maken, dat je zowel met de hand als in een machine kunt kneden. Doe de bloem, griesmeel, bakpoeder, gist en zout in een grote kom. Voeg een beetje bij beetje het lauwwarme water toe. Kneed het in circa 10 minuten tot een soepel en samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 10-12 gelijkmatige bolletjes en vet ze in met wat olie. Laat ze afgedekt met plasticfolie op een ingevette dienblad of bord voor circa 10 minuten rusten.

Vet je werkplek (bv. het aanrecht) in met olie en druk een bolletje deeg vanuit het midden plat tot een ovale/rechthoekige lap. Probeer het deeg zo dun mogelijk te maken, zonder al te veel gaten erin te krijgen. Besprenkel het vervolgens met wat gesmolten boter of/en olie.

Schep wat gehaktvulling op het onderste gedeelte van het deeg. Vouw het onderste randje deeg over de vulling en rol het langzaam op tot een lange staaf. Vorm het vervolgens tot een losse spiraal en maak het uiteinde aan de onderkant van de mhancha vast. Werk zo alle bolletjes af. Leg de gehaktbroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en plet ze voorzichtig een beetje met je hand. Bak ze in een voorverwarmde oven van 190 graden C. gaar en goudbruin.

Tips:

  • Het Marokkaanse kruidenmengsel kun je zelf maken door bv. een beetje zwarte peper, gemberpoeder, kurkuma en saffraanpoeder met elkaar te mengen.*
  • Deze gehaktbroodjes zijn niet per se klein. Wil je ze een stuk smaller? Verdeel het deeg dan in nog kleinere porties.
  • Voeg groenten naar eigen smaak toe.
  • Vervang de gehaktvulling met een (pittige) kipvulling met groenten.
  • Vervang de gehaktvulling met roomkaas, walnoten en honing.
  • Bestrooi de mhencha met sesamzaadjes.

3 reacties

  1. Zit geplaatst op mei 4, 2019 Beantwoorden
    Ce n'est pas marocain mais algerien
  2. chev geplaatst op april 8, 2021 Beantwoorden
    hoeveel water moet hierbij gebruikt worden? dat kan ik niet terug vinden
    1. Ramadan Recepten geplaatst op april 8, 2021 Beantwoorden
      Dat kun je op gevoel doen tot je een samenhangend deeg hebt.

Geef een reactie