Gevulde basbousa

Gevulde basbousa

Recept voor een gevulde basbousa met meerdere lagen. Basboussa is het allerlekkerste wanneer je het een dag van tevoren klaarmaakt. De smaken hebben er dan goed in kunnen trekken. Voor dit recept wordt er een glas van 150 ml gebruikt.

1e laag – cake:

  • 4 eieren
  • 1 glas zonnebloemolie
  • 1 glas suiker
  • 2 glazen fijne griesmeel
  • 2 glazen yoghurt
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder

2e laag – witte crème:

  • 600 ml melk
  • 3 eetlepels crème patisserie of maizena
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 glas yoghurt
  • 4 puntjes La Vache Qui Rit of 4 eetlepels roomkaas

3e laag – cake:

  • Zie ingrediënten 1e laag

4e laag – siroop:

  • 1 glas suiker
  • 1 glas water
  • 1/2 glas sinaasappelsap

Bereiding suikersiroop:
Doe alle ingrediënten in een pannetje. Verhit deze op matig vuur en laat de suiker smelten. Blijf regelmatig roeren zodat niets op de bodem aan kan bakken. Zodra alle suiker is gesmolten kun je de siroop van het vuur halen. Zet het apart zodat het af kan koelen en maak ondertussen de griesmeelcake.

Bereiding cake:
Mix alle vloeibare ingrediënten in een kom, daarna doe je de droge ingrediënten erbij. Mix het heel goed en giet het in een bakplaat (van 25 cm bij 38 cm) en bak het op de onderstand in de oven op 150 graden voor 15 minuten. De cake hoeft niet goudbruin van boven te zijn.

gevulde-besbousa

Bereiding witte crème:
Doe de melk, suiker en crème patisserie of maizena in een pannetje en roer tot alles is opgelost. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren tot het dik wordt. Haal het pannetje van het vuur. Doe de yoghurt en La Vache Qui Rit of roomkaas erbij en roer tot het helemaal gesmolten is. Haal de cakevorm uit de oven en giet de witte crème over de cake. Zet het terug in de oven en bak het op boven stand voor ongeveer 15 minuten tot de witte crème een vast geheel is, zodat bij het toevoegen van de derde laag het niet in elkaar zakt.

Bereiding cake (tweede keer):
Mix zoals bij de eerste cake alle vloeibare ingrediënten met elkaar en doe daarna de droge ingrediënten erbij. Haal de cakevorm uit de oven en giet nu het beslag (de 3e laag van de cake) over de witte crème. Strooi er tot slot nog eventueel wat suiker en amandelen erover.

Doe het terug in de oven en bak het op boven stand voor ongeveer 15 minuten tot die goudbruin wordt. Haal hem uit de oven. Schenk – nu de basbousa nog warm is – de afgekoelde suikerstroop er gelijkmatig overheen. Laat het vervolgens volledig afkoelen. Snijd daarna in stukken.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie