Gladde vegetarische groentesoep

Gladde vegetarische groentesoep

Een dampende kom soep is de ultieme comfort food op een koude dag. Deze gladde vegetarische groentesoep is een geweldige manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen en is ook nog eens eenvoudig te bereiden zonder dat je naar zakjes of pakjes hoeft te grijpen.

Bovendien bevat het geen enkel stukje vlees, waardoor het een geweldige optie is voor mensen die op zoek zijn naar gezonde recepten zonder vlees. Het is daarnaast vrij van vermicelli, bloem of room, maar toch van nature romig en dik. Dit is te danken aan de verse groenten die gebruikt worden, zoals aardappelen, pompoen en wortelen. Zo kun je genieten van een heerlijke kom soep, terwijl je ook nog eens je lichaam voedt met gezonde ingrediënten.

Gladde vegetarische groentesoep

Ingrediënten:

  • ± 3 el olijfolie of roomboter
  • 1 medium ui, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 2-3 grote wortelen, geschild en in plakjes
  • 2 cm verse gember, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
  • 3 medium of 6 kleine aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1/3 flespompoen, geschild en in blokjes (optioneel)
  • 2-3 bleekselderij takjes, in plakjes
  • 15 gr verse peterselie, fijngehakt
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1-2 laurierbladen (optioneel)
  • 700 ml kokend water
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/3 tl gemalen kurkuma
  • 1/3 tl zwarte peper
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze:

Schil en rasp of snipper de ui. Fruit het samen met de laurierbladen zachtjes in wat olie of boter in een (soep)pan met dikke bodem. Schil en rasp de teentjes knoflook en gember. Fruit deze een paar minuten. Schil en hak ondertussen de wortelen, aardappelen, pompoen en bleekselderij in grove stukken. Voeg deze toe aan de pan en bak alles goed aan.

Breng de groentesoep op smaak met gedroogde tijm, kurkumapoeder en zwarte peper. Voeg vervolgens het kokend water, de tomatenpuree en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat dit vervolgens 15 à 25 minuten sudderen op zacht vuur, of tot alle groenten gaar zijn.

Verwijder de laurierbladen en laat de soep een paar minuten afkoelen. Voeg de fijngehakte peterselie toe en pureer alles met een blender of staafmixer tot een glad mengsel. Proef en voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe.

Schep de groentesoep in kommen en garneer eventueel met verse peterselie, een scheutje room en wat gedroogde chilivlokken. Serveer direct.

Tips

  • Bak wat stukjes witte kool, spitskool en/of courgette mee voor extra vitamines.
  • Maak gebruik van huisgemaakte groentebouillon in plaats van bouillonblokjes.
  • Je kunt de ui vervangen door gebruik te maken van twee preien.
  • Voeg wat pit toe door chilivlokken of -poeder toe te voegen.
  • Om te variëren kun je de aardappelen vervangen door zoete aardappelen.
  • Eventueel kun je kokosmelk of room toevoegen voor extra romigheid.
  • Voeg een theelepel azijn of citroensap toe om de smaak van de groentesoep te versterken.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie