Harira met kip

Harira met kip

Bij het ruiken van de heerlijke geur van harira waan ik me altijd in de mooie tijd van de ramadan. Binnenkort is het zover; ramadan in aantocht insha-Allah. Harira is een eeuwenoude traditionele onderdeel van onze maaltijd tijdens de Ramadan. Deze soep is vullend, voedend en vooral erg lekker.

Wat ik zo mooi vind aan deze soep is dat iedereen het zo anders maakt. Met vlees, zonder vlees, met paprikapoeder, zonder paprikapoeder, met selderij, zonder selderij, met kaneel, zonder kaneel enz. Ik vind dat iedere harira zijn eigen charme heeft. Het gaat van generatie naar generatie.

Een stiekeme wens van mij was dat mama ook een keertje voor jullie een stappenplan zou maken. Dus lieve mensen, ik voel me vereerd jullie voor te stellen aan de harira van mijn moeder.

Ingrediënten voor 5 liter soep:

  • 500 gr kipfilet of kippendijen, in stukjes (kan ook met rund- of lamsvlees)
  • 500 gr voorgeweekte kikkererwten
  • 500 gr passata
  • 3 grote trostomaten (ontvelt)
  • 5 gele uien
  • 80 gr bruine linzen
  • 90 gr vermicelli
  • 2 thl zwarte peper
  • 2 thl gemberpoeder
  • 2 thl kurkumapoeder
  • 2 thl kaneelpoeder of 1 kaneelstok
  • 2,5 thl zout (kan meer kan minder naar smaak)
  • 60 gr peterselie (ongeveer halve kleine bos)
  • 50 gr koriander (ongeveer halve kleine bos)
  • 50 gr selderij (ongeveer halve kleine bos)
  • 1 Knorr kipbouillonblokje (18 gram)
  • 1 thl gefermenteerde boter (smen) of 1 smen bouillonblokje
  • 90 gr bloem (voor een bloempapje)
  • 5 liter heet water
  • 1 ei (optioneel)

Bereidingswijze:

Schil en snijd de ui grof. Snijd de koriander, peterselie en selderij grof. Doe dit in de blender samen met de ui en tomaat. Blend dit goed. Doe de kipstukjes in een ruime pan. Voeg daar voorgeweekte kikkererwten aan toe. Was en check de linzen op kleine steentjes en voeg het vervolgens toe in de pan aan de kikkererwten.

Voeg de groenten uit de mengkom van de blender toe in de pan. Breng op smaak met de kruiden en schenk daarna de passata erbij. Giet 2,5 liter heet water in de mengkom van de blender (waar de groente in hebben gezeten) en spoel daarmee de resten groenten schoon en voeg het toe in de pan.

Doe het bouillonblokje erbij en breng het aan de kook voor ongeveer 30 minuten. Blijf ondertussen vaak roeren. Voeg het resterende 2,5 liter kokend water toe. Laat het weer onder voortdurende roeren zachtjes doorkoken voor ongeveer 30 minuten tot de kikkererwten gaar zijn. Maak een bloempapje van bloem en water.

Klop ook alvast een eitje in een aparte kom. Voeg vermicelli al roerend toe aan de soep. Voeg daarna al roerend het bloempapje toe en laat het ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren nog op een laag pitje verder garen. Doe al roerend als laatst het opgeklopte ei langzaam aan de soep toe. Serveer evt. met citroen, dadels en brood.

Besahtkoum❤
Eet smakelijk❤
Afiyet Olsun❤
Bon Appétit❤
Liefs Oumi en ik

Te volgen op…
Facebook: Oumami Food
Youtube: Oumami Food
Instagram: @oumamifood


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie