Hoe maak je kip bastilla (stap voor stap)
Hierbij het recept van kip bastilla in stappen uitgelegd. Allereerst wil ik melden dat het recept gebruikt kan worden voor één grote of 5 middelmaat bestilla’s (misschien wel een stuk of 10 kleine)
met 1 kip!
Als tweede wil ik mededelen dat ik het recept van een lid op Marokko.nl gebruikt heb genaamd ‘Insaan’. De eerste keer dat ik het maakte en haar stappen volgde was het ook goed gelukt, dus dit recept is zeker een aanrader. Ik heb dan ook haar recept gewoon gekopieerd en hier geplaatst. De stappen en waarbij ik uitleg geef zijn gewoon in mijn eigen woorden. Laat dit dus even duidelijk zijn.
Verder wens ik jullie veel kijkplezier en mochten er nog vragen zijn dan kan je die altijd stellen. Ik heb helaas niet de stappen hoe je het kan vouwen, maar zal dit in sha Allah in de toekomst nog laten zien. Ik ben daar ook geen prof in, het is echt gewoon knutsel en plakwerk haha.
Dit is het recept dat ik heb gebruikt. Ik heb het recept wel gehalveerd, omdat ik maar 1 kip heb gebruikt. Let daar dus wel even op.
Ingrediënten:
- 1 pak filodeeg
- 2 kippen (goed schoongemaakt en in stukken gesneden)
- 8 grote uien
- 6 tot 8 eieren
- 1 flinke bos koriander
- 1 bos peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr boter
Kruiden:
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl saffraan
- 1 tl Ras el Hanout
- 1 tl zout
- 1 tl peper
- 1 tl kaneel
- 2 el suiker
Extra:
- 200 gr amandelen (gepeld en gebakken of geroosterd en daarna gehakt)
- Olie en gesmolten boter om de deegbladen mee in te smeren
Bereidingswijze:
Verhit wat olijfolie in een pan en doe hier de stukken kip in. Snij ondertussen de uien (liefst in dunne reepjes) en knoflook in stukjes.
Terwijl de kipstukken aan het braden zijn voeg je de uien, boter, gehakte peterselie en koriander toe en laat je alles samen smoren.
Doe er een volle lepel boter bij (ik gebruik Bona of roomboter). Hussel even alles goed door elkaar en laat voor 10 min bakken, af en toe even de kip draaien.
Voeg de kruiden toe. De kip laat veel vocht vrij uit zichzelf, dus je hoeft niet veel vocht toe te voegen (hooguit 2 glazen). Laten we zeggen dat de kipstukken boven het vocht uit moeten steken.
Proef de jus (lemraq) op zout en voeg er extra zout bij als het niet zoutig genoeg smaakt. Laat de kipstukken gaar worden en haal ze één voor één met een spatel of een grote vork uit de pan. Laat ze even afkoelen op een bord.
Ondertussen maak je de saus voor de bestila. Haal de saus van het vuur en klop de eieren er 1 voor 1 in en roer het goed door met een garde. Als de roerei is opgenomen in jus (lemraq) leg je het weer even op vuur om het aan de kook te brengen. Roer het goed door tot een prut en zet het vuur dan uit.
Daarna doe je de saus in de vergiet zodat het overtollige water eruit gaat en je een prutje overhoudt. Het water NIET weggooien, dit kan je nog gebruiken later voor het besmeren van het deeg.
Snij de kipstukken in kleine stukjes en haal het kippenvel en de botjes eraf. Je moet alleen kippenvlees overhouden, die je in kleine stukken plukt met je handen of met een mes snijdt. Meng de kipstukjes met het eiermengsel. Het mag niet te vochtig zijn, het moet smeuïg zijn. Is het té vochtig, dan laat je het in een vergiet afdruipen. Het mag ook zéker niet droog aanvoelen.
Bereid de amandelen alvast voor (koken, pellen, bakken/roosteren en hakken) en doe er een flinke eetlepel poedersuiker en een flinke theelepel kaneel bij. Meng alles goed door elkaar.
Nu heb je alles voorbereidt. Voordat je begint met het vouwen en je het filodeeg opent, zorg ervoor dat alles klaar staat en besmeer alvast je bakjes. Het vouwen dient snel te gebeuren, doordat het filodeeg kan uitdrogen en dan wordt het een ramp.
Zet wel alvast een theedoek klaar waar je het deeg onder kunt leggen als je even bezig bent met vouwen. En verder je kan het filodeeg heel laten als je een grote bakblik gebruikt, als je kleintjes maakt snij je het deeg in repen ter breedte van het bakje dat je gebruikt.
Besmeer je bakje met olie of boter en leg er je filodeeg op. Heb 3 lagen gebruikt. Elke laag die je erop legt besmeer je beetje met boter/olie of de water die je overhad, gewoon beetje met je vingers even snel overheen of kwastje gebruiken. Alleen het midden. De zijkanten doe je later wanneer je gaat vouwen.
Vul de pastilla dan met het kipmengsel. Daarna doe je een laagje nootjes erop. Nu ga je alle flapjes naar binnen toewerken en blijf je ze besmeren met wat boter/olie. Ik heb daarna weer een stuk filodeeg genomen en dat er weer opgelegd. Lichtjes besmeren en kiep het om in een nieuw bakje. Vouw dit weer dicht.
Stop de kipbestilla in een voorverwarmde oven van 200 graden. Als de bovenkant goudbruin is, haal je het eruit, kiep je het rustig om en laat je de andere kant gaar worden. Doe dit voorzichtig. Als de bestilla klaar is, leg je het op een bord en strooi je er poedersuiker en kaneel over. Je kunt het ook garneren met wat amandelen.
Besaha wa raha!
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like