Hoe stoom je couscous

Hoe stoom je couscous

Ik krijg vaak berichten over hoe ik mijn couscous stoom. Ik heb het er nooit echt tijd voor gehad om dit erop te zetten, dus hierbij MIJN manier hoe ik couscous stoom.

Ingrediënten:

 • 500 gram couscous
 • 300 ml water
 • Snufje zout
 • 3 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 eetlepels boter

Bereidingswijze:

Neem een diepe bord of een teil en doe de couscous erin. Nadat je de couscous erin hebt gedaan voeg je er water aan toe. De couscous moet net onder staan, dus echt een vingertopje. Als je dit hebt gedaan laat je het staan voor 15 minuten.

De couscous moet al het water opnemen. Zet je stoompan op het vuur, vul het pannetje onder met water. Niet te vol gewoon over de helft. Nadat je couscous hebt laten rusten, zie je dat al het water opgenomen is door de couscous. Haal met je handen alle couscous korreltjes goed los, zorg dat je geen kleine balletjes overhoudt die aan elkaar vast geplakt zijn dus alles echt goed los halen.

Doe er dan een snufje zout bij en de eetlepels zonnebloem olie. Haal het dan nog goed los met je handen.

stappenplan-couscous-stomen

1e keer stomen: Voeg het dan in je stoom pannetje, je kunt er een bergje van maken of gewoon in de stoom pan zetten en een klein kuiltje in maken zodat het goed kan doorstomen. Laat het dan 20 minuten stomen. Ik gebruik mijn oven wekkertje zodat ik de tijd niet vergeet. Na 20 minuten als je wekkertje afgaat doe je de couscous terug in je bord, PAS OP HET IS WARM! Haal met een lepel alles even grof los. Voeg er dan 100 ml koud water aan toe, niet gelijk erin gooien gewoon in scheutjes erover besprenkelen. Laat dit even staan (15 minuten ongeveer), zodat het kan afkoelen. Vervolgens ga je met je handen alle korreltjes goed loshalen.

2e keer stomen: Haal nog even goed je handen door de couscous dat er geen balletjes meer tussen zitten. Doe de couscous terug in de stoompan en laat dit weer 20 minuten stomen. vergeet je kookwekkertje niet te zetten! Na 20 minuten als je wekkertje afgaat doe je de couscous wederom terug in een bord. Oppassen het is warm! Haal met een lepel alles even grof los. Voeg er dan 100 ml koud water aan toe, niet gelijk erin gooien maar in scheutjes erover besprenkelen. Laat het dan 15 minuten ongeveer staan, zodat het kan afkoelen. Vervolgens ga je met je handen alle korreltjes goed loshalen.

couscous-marokkaanse-manier-stomen

3e keer stomen: Tevens de laatste keer dat je de couscous gaat stomen. Haal nog even goed je handen door de couscous dat er geen balletjes meer tussen zitten. Doe de couscous terug in de stoompan en laat dit weer 20 minuten stomen. Vergeet je kookwekkertje weer niet te zetten! Na de 20 minuten doe je de couscous wederom terug in het bord, zet dan je stoompan van het vuur.

Je bent nu klaar met stomen. Doe de couscous in een bord, goed opletten want het kan erg warm zijn. Doe er dan 2 eetlepels boter bij. Laat het afkoelen en ga dan met je handen door de couscous heen de boter is ondertussen al weggesmolten door de warme couscous. Dit is de manier hoe ik mijn couscous stoom.


4 reacties

 1. Anouk geplaatst op november 16, 2016 Beantwoorden
  Ik ontdek je site net, wat superfijn! Ik ben aan het pinnen geslagen. Ben echt een sukkel in de keuken maar misschien dat ik met je duidelijke uitleg nog wel een eindje kom.. ;) Wat ik me afvraag.. Waarom stoom je de couscous zo uitgebreid? De couscous die ik in de supermarkt koop is na tien minuutjes wel klaar (staat ook altijd op de verpakking). Ik ben heel benieuwd!
  1. Ramadan Recepten geplaatst op november 16, 2016 Beantwoorden
   Leuk dat je onze website hebt ontdekt! Op de verpakkingen die je bij de supermarkt koopt, staat inderdaad altijd dat je de couscous hoort te wellen. Traditioneel wordt couscous echter gaar gestoomd. Het vergt meer tijd, maar is wat ons betreft - en vele Marokkanen - de lekkerste manier van couscous bereiden.
 2. cindy geplaatst op januari 7, 2018 Beantwoorden
  kun je ook de eerste twee fasen stomen voorbereiden en dan de laatste op het laatste moment, zodat het warm op tafel komt?
 3. EAM geplaatst op februari 28, 2023 Beantwoorden
  Als je nog eens wat weet….. Ik heb een halve ochtend couscous staan stomen, exact volgens jouw voorschrift. Maar nu, de 3e keer, houd ik hooguit wat snotterige pap over, niks meer mee te beginnen. Die kieper ik zometeen regelrecht de afvalbak in. Ik maak wel rijst bij mijn Marokkaanse kip!!!! Stukken gemakkelijker.

Geef een reactie