Hongaarse Goulashkroketten

Hongaarse Goulashkroketten

Vandaag heb ik ronde goulashkroketjes gemaakt en Sigara van feta en peterselie.

Ingrediënten:

  • 300 gram kalfsvlees of rundvlees (ik heb kalfgebruikt)
  • 1 rund boullionblokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 stengels selderij
  • 1/2 ui (niet in stukjes snijden!)
  • 1 klein rood uitje, fijngesneden
  • 1/4 rode paprika, fijngesneden
  • 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • zout en peper
  • 5 gram agar agar
  • 100 gram bloem
  • 60 gram boter (ik heb roomboter gebruikt)
  • 4 eieren
  • paneermeel
  • bloem voor het paneren

Bereidingswijze:

Doe het vlees in de pan met de halve ui, stengels selderij en laurier. Voeg hier 400 milliliter kokend water en het bouillonblokje bij. Laat het vlees gaar worden tot dat het uit elkaar valt. Giet het dan in een vergiet over, de bouillon bewaar je. Snijd het vlees (of met je hand fijn maken) en gooi de ui, selderij en laurierblad weg. Die hebben hun werk gedaan.

Schenk een beetje olie in een koekenpan. Fruit hierin de ui, paprika en peterselie bakken,  voeg een beetje zout en peper toe. Als dit gaar is doe je de paprikapoeder en de tomatenpuree erbij. Ik doe dan een paar lepels bouillon erbij om het goed los te krijgen. Zet het vuurtje uit en leg het aan de kant.

Tijd om de roux te maken! Smelt de boter in een pan en doe in één keer de bloem erbij. Deze roer je goed door en “bak “het aan, dan doe je beetje bij beetje de bouillon erbij. Niet alles tegelijkertijd, mix alle klontjes eruit en dan weer een beetje bouillon erbij tot je een goede roux hebt. Ik hield zelf een paar eetlepels bouillon over. Haal het van het vuur en laat het een beetje afkoelen.

goulashkroketten maken

Ondertussen los je de agar agar op in een beetje bouillon en roer je dit door je roux. Dan doe je het vlees en de ui/paprika mengsel erbij. Goed door roeren en proef of er nog genoeg zout in zit. Dit is belangrijk!

Laat het 3 uur in de koelkast (of langer), hoe kouder hoe makkelijker je er balletjes van kunt vormen. Haal dan elk balletje door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en dan door het paneermeel. Laat dit weer een paar uur in de koelkast en haal de goulashballetjes vervolgens weer door wat ei en paneermeel. Die dubbele laag zorgt ervoor dat ze niet openspringen in de frituur. Bak de goulashkroketten vervolgens gaar en bruin in olie. Laat ze goed uitlekken en serveer.


1 reactie

  1. Daphne geplaatst op februari 5, 2022 Beantwoorden
    Top recept! Ik woon in Spanje dus daarom zelf maken. Ik heb jouw recept voor het vlees en de ragout gevolgd, heb een extra bouillonblokje verkruimeld door de ragout. Heb er mini kroketjes van gemaakt. Vervolgens volgens "Holtkamp methode" gepaneerd: 4 eiwitten met beetje room of melk kloppen. Paneermeel zeven: grof en stof. Eerst door het stof, dan eiwit, dan paneermeel grof. Op laten stijven in koelkast. Per 4 afbakken op 180 graden voor 3 minuten. Los ingevroren, altijd laten ontdooien voor bakken.

Geef een reactie